Soha még ekkora összeget nem folyósítottak a bankok áruhitelből Magyarországon, mint tavaly év végén: a kiskereskedelmi forgalom közel 8 százalékos zuhanása ellenére 2023-ban 8,5 százalékkal nőtt az ügyfelek által felvett áruhitelek összege.

Tavaly decemberben 4,89 milliárd forint értékű áruhitelt helyeztek ki a kereskedelmi bankok az ügyfelekhez, ez 14 százalékkal haladja meg a 2022. decemberi értéket - hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu.

Az áruhitelpiacon eddig még nem fordult elő, hogy három egymást követő hónapban is 4 milliárd forint fölött legyen az adott hónapban az emberek által igényelt áruhitel összege, de a tavalyi utolsó negyedév adatai ezt mutatják: növekedés ebben a három hónapban a 20 százalékot közelítette.

A szakportál pénzügyi szakértője kiemelte: a karácsonyi bevásárlások finanszírozására tavaly is a személyi kölcsön helyett a kisebb összegű áruhitelt választották az ügyfelek. A decemberben megkötött 19.581 áruhitel szerződés 10,5 százalékkal haladta meg az év utolsó hónapjában megkötött 17.718 darab személyi kölcsönt.

Gergely Péter szerint eddig még arra sem volt példa, hogy az adott évben folyósított összes hitel 2,6 százaléka áruhitel legyen. 2023-ban ez történt: az ügyfelek által tavaly felvett 1,585 milliárd forint értékű nem folyószámla jellegű hitel 2,6 százaléka áruhitel volt.

Tavaly összesen 41 milliárd forint értékű áruhitelt vettek fel a boltokban a magyar fogyasztók, ami 8,5 százalékos növekedést jelent.

A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy az áruhitel értékesítés volumene úgy emelkedett, hogy közben a kiskereskedelmi forgalom éves összevetésben 7,9 százalékkal zsugorodott. Ezen belül az áruhitelezésben kiemelten fontos területnek számító bútor- és műszaki cikk forgalom közel 15 százalékkal zuhant össze, de még a számítástechnikai termékek és berendezések értékesítése is 4,6 százalékkal esett.

A két egymásnak ellentmondó forgalmi azt mutatja, hogy az emberek az elmúlt hónapokban csak a valóban a szükséges berendezések és műszaki cikkek megvásárlására/pótlására használták fel az áruhitelt.

A szakértő szerint emellett az áruhitel-ügyletek átlagos hitelösszegének növekedése is azt mutatja, hogy rendkívül különleges volt az elmúlt év.

Míg 5 évvel ezelőtt, 2018-ban átlagosan 163 ezer forint értékű áru kifizetését segítette egy-egy áruhitel, addig 2023-ban - az infláció hatására - már közel 90 ezer forinttal magasabb rövid lejáratú hitelt igényeltek egy-egy (vagy több) árucikk megvásárlásához a fogyasztók: a 252 ezer forintos átlagos hitelösszeg közel 6 százalékkal haladja meg a 2022-es 238 ezer forintos átlagértéket.