Szeptemberben még lényegében stagnált az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexe, így októberben már gyorsuló ütemben nőtt az amerikai gazdaság.

A kompozit BMI, ami a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egységesítésével képződik, 3 havi csúcsra, 50,7 pontra emelkedett októberben az előző havi 50,2-ről. Az előzetes adatok alapján 51 pontra becsülték.

Az MTI megjegyezi, hogyha a BMI értéke 50 pont alatti, az a vizsgált gazdasági tevékenységben zsugorodást jelez, ha viszont afölötti, akkor növekedést.

feldolgozóipari BMI-érték féléves csúcsra, 50 pontra emelkedett a szeptemberi a 49,8-ról. Ez azt jelenti, hogy a feldolgozóipari cégek működési feltételi stabilizálódtak.

szolgáltatóipar BMI-je szintén 3 havi csúcson jár, igaz, a várt 50,9 pont helyett csak 50,6 pontra nőtt egy hónap alatt. Ez alapján az ágazatban nőtt a foglalkoztatottak száma, a megrendelések azonban már a harmadik egymást követő hónapban mutatnak visszaesést.

A zsugorodás mértéke azonban csökkent, miközben az inflációs nyomás is. A vállalatok a keresleti viszonyok javulását illetően bizakodóak voltak, ez négy hónapja a legmagasabb szintet érte el.

A szakértő figyelmeztet: térdre rogyhat a kereskedelem az izraeli konfliktus miatt

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) főigazgatója szerint ha az izraeli-Hamász háborúból eredő konfliktus átterjed a Közel-Kelet többi részére, annak súlyos következményei lehetnek.
Bővebben--->