Az Amazon nem titkolt szándéka, hogy a Project Kuiper az Elon Musk-féle Starlink riválisa legyen. A műhold lényege, hogy gyors és megfizethető internetet biztosítson azokon a területeken, ahol a hagyományos internetes és telekommunikációs eszközök nem érhetők el. A tervek szerint többféle előfizetési lehetőség is lesz, különböző sebességű sávszélességgel. A projekt 2018-ban a szükséges engedélyeket is megkapta a kilövéshez.

A cég mintegy 3236 darab műhold legyártását tervezi, hogy zökkenőmentes lefedettséget biztosítson. Az egységeket egy csúcstechnológiájú gyárban építik össze az év végén Kirkland-ben - írja az Endgadget.

Az Amazon szerint a Kuiper projekten már most több mint 1400 ember dolgozik, és a jövőben ez a szám tovább bővülhet.

Elon Musk cége, a SpaceX 2200 műholddal indította el műholdas internetes szolgáltatását, a StarLink-et. A szolgáltatás 2022 májusa óta Magyarországon is elérhető. A projekttel a SpaceX a kormányzati szereplők felé is nyitott: 2 millió dolláros szerződést kötött az amerikai légierővel, és a Starshield nevű szolgáltatással biztonságos műholdas internetelérést kínál.

A SpaceX korlátozza Ukrajna műholdas internetének használatát drónok számára

Az Elon Musk milliárdos vállalkozó által alapított amerikai űrvállalat tavaly február óta biztosít internetet Ukrajnának Starlink műholdas rendszerén keresztül. „Ezt a szolgáltatást, amelyet az ukrán hadsereg drónok irányítására használt, soha nem fegyverként szánták” - mondta Gwynne Shotwell, a SpaceX elnöke februárban egy washingtoni rendezvényen.