Az uniós pénzügyminisztereket tömörítő tanács (Ecofin) a Bahama-szigeteket, valamint Turks- és Caicos-szigeteket azért törölte, mert a korábbi ajánlásoknak eleget tettek, megfelelnek a nominális és névleges társasági adóra vonatkozó eu-s elvárásoknak.

Belize és a Seychelle-szigetek jogszabályi változtatásokkal teljesítette az információcserére vonatkozó követelményeket.

Az uniós jegyzékben Anguilla, Antigua és Barbuda, Amerikai Szamoa, az Amerikai Virgin-szigetek, Fidzsi, Guam, Palau, Panama, Oroszország, Szamoa, Trinidad és Tobago, valamint Vanuatu található. A listán szereplő országok és területek adózási ügyekben továbbra sem működnek együtt az Európai Unióval, amely újra erre kérte őket.

A listán szereplők:

  • vagy nem folytatnak konstruktív párbeszédet az EU-val az adóügyi kormányzásról,
  • vagy nem teljesítették a szükséges reformok végrehajtására vonatkozó vállalásaikat.

Így nem felelnek meg a jó adóügyi kormányzás objektív kritériumainak, amelyek magukba foglalják az adózási átláthatóságot, a méltányos adóztatást, valamint azon nemzetközi normák végrehajtását, amelyek az adóalap-erózió és a nyereségátcsoportosítás megelőzését célozzák.

A tanács jóváhagyta az aktuális helyzetről szóló dokumentumot is, amely azon országok és területek helyzetével foglalkozik, amelyek vállalták, hogy a jó adóügyi kormányzás elfogadott normáinak betartása érdekében megreformálják jogszabályaikat.

A dokumentumból hat ország, illetve terület került ki, miután teljesítették vállalásaikat.

  • Albánia és Hongkong módosította káros adóügyi rendelkezéseit.
  • Aruba és Izrael eleget tett a számlainformációk közös jelentéstételi standard keretében történő automatikus cseréjével kapcsolatos valamennyi vállalásának.
  • Botswana és Dominika a megkeresésre történő információcsere tekintetében kapott pozitív értékelést

– közölték.

34 bűnöző kerülhet hűvösre egy 3,2 milliárd forintos pénzmosási ügyben. Az elkövetők a cselekményükkel több mint 3 milliárd 240 millió forint tisztára mosásához nyújtottak segítséget. 34 vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását kérte az ügyészség. Itt olvashat erről többet >>>