Nyikonyuk Balázs 16 éves, másfél éve kezdett hobbiból horgolni, nem sokkal később elindította saját vállalkozását, és jelentkezett a Cápák között című befektetési műsorba. Ő volt a legfiatalabb vállalkozó, aki eddig ott állt a befektetők előtt. Balázs elmondta, részben régi iskolatársainak szeretett volna bizonyítani, akik sokat bántották, amiért kamaszfiúként nem a focizás vagy videojátékozás töltötte ki a szabadidejét, hanem a táncolás és a sütés, majd az amigurumi figurák horgolása. A Cápák végül több pénzt ajánlottak neki, mint amennyit eredetileg kért.

A fiatalember az Éva magazinnak elmondta milyen gyorsan haladtak az események:

  • 2022 nyarán kipróbálta az akkor már népszerűvé vált horgolást, különösen a japán amigurumi figurák készítését,
  • 2022 szeptemberében már elindult a vállalkozás Instagram-oldala, jött a Csipcsiripp Plüssmanufaktúra név is, és a logót is rögtön megtervezte.
  • 2022 október végén került sor az első árufeltöltésre,
  • 2023. januárban elindította a TikTok-oldalát is.

népszerűségi hullámot az egyik videója indította el, 100 ezren nézték meg.

Nem vállal egyedi rendeléseket, mert attól elszállna a horgolás boldogsága.

„Az elejétől kezdve azt a módszert követem, hogy amihez kedvem van, azt meghorgolom, és utána gazdát keresek a figurának” – fogalmazott Balázs, akinek szülei ugyan szkeptikusak voltak, de támogatták, régi kft.-jüket élesztették fel ahhoz, hogy el tudja indítani a vállalkozást.

Balázs az anyagiak mellett szeretne példát mutatni az embereknek, hogy ne az elvárások szerint éljék az életüket.

„Szerencsére rengeteg pozitív visszajelzést kaptam, pedig felkészítettek, hogy az adás után majd a negatív kommentek is záporozni fognak, de nem volt ilyen” – jelentette ki. A műsor adásba kerülése után a közösségi oldalán tízezres nagyságrendben növekedett a követői száma.

És jött a HorgoBOX, ahol minden van a horgoláshoz, és még a QR-kód is a videós útmutatóhoz.

Olyan üzleti megoldást kerestem, ami már nem függ az én kapacitásomtól. Mivel még csak 10. osztályos vagyok, iskola után, a szabadidőmben tudok a vállalkozásommal foglalkozni, és elértem arra a szintre, amikor már azért nem tudtam előre lépni, mert egyszerűen nem tudtam több plüsst horgolni.

Már tavaly kijött néhány saját horgolási mintával, de szeretett volna egy olyan terméket, amivel azokat is meg tudja szólítani, akik eddig nem horgoltak, és még több embert tud arra ösztönözni, hogy kreatívan töltse a szabadidejét.