orosz_gáz

08.
11.
16:20
Összeomlott a rubel

Összeomlott a rubel

Nagyot zuhant a rubel a hónap folyamán felgyorsítva a közel egy éve tartó folyamatot. Az ok fundamentális: csökkenő export, növekvő import, óriási háborús költségek, benne nagy súllyal a fegyverimport attól a kevés országtól, akik eladnak nekik.

Szerző(k): Fellegi Tamás
08.
01.
19:24
Az energiaválságra adott legjobb válasz az okosfogyasztás lehet

Az energiaválságra adott legjobb válasz az okosfogyasztás lehet

A megújuló energiatermelés felfuttatása a kieső orosz energiaforrások pótlásának kétségtelen sikertörténete, de olyan problémákat vet fel, amelyekre a termelőknek és a fogyasztóknak egyaránt fel kell készülniük.

Szerző(k): Economx
04.
06.
17:28

Brüsszeli segítséget kap Magyarország is, hogy függetlenedjen az orosz gáztól és olajtól

Az Európai Bizottság technikai támogatást nyújt 17 európai uniós tagállamnak - köztük Magyarországnak - ahhoz, hogy fokozatosan megszüntessék az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségüket, összhangban a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiára vonatkozó uniós tervvel - közölte a brüsszeli testület szerdán.

Szerző(k): Molnár Csaba
04.
03.
12:18

Nagyot léptek a balti államok: leváltak az orosz gázcsapról

Április 1-je óta nem érkezik orosz földgáz Lettországba, Észtországba és Litvániába - mondta Uldis Bariss, a Conexus Baltic Grid vezérigazgatója szombaton a lett rádióban. Az országokat jelenleg a lettországi gáztartalékokból szolgálják ki - írja a The Guardian. Az interjú azután hangzott el, hogy Gitanas Nauseda litván elnök kérte Európa többi részét, hogy kövessék a balti államok példáját. "Hazám évekkel ezelőtt olyan döntéseket hozott, amelyek ma már lehetővé teszik, hogy fájdalommentesen megszakítsuk az energetikai kapcsolatokat az agresszorral" - írta a litván elnök a Twitteren. Minderről itt olvashat bővebben.

Szerző(k): Economx