Csak marketingtrükknek számít a szabadtartású csirke egy kiszivárgott telefonbeszélgetés szerint. Kiderült, hogy valójában senki nem ellenőrzi, hogy a jogszabályok által előirt ellátásban részesülnek-e a szabadon tartott csirkék.
Szerző(k): Varga CsengeMás új élelmiszerekhez képest jóval hosszadalmasabb és bonyolultabb jogi és engedélyezési procedúrára lenne szükség ahhoz, hogy az Európai Unió területén forgalomba lehessen hozni a laboratóriumban sejtszaporítással előállított húst. A technológia még nem alkalmas a tömegtermelésre, és az utóbbi időben számos környezeti, etikai és élelmiszer-biztonsági aggály is felmerült.
Szerző(k): Nagy KristófFontos hatósági engedélyhez jutott hozzá az Egyesült Államokban az amerikai Good Meat, amelynek a csirkefalatkája a világ első és eddig egyetlen emberi fogyasztásra engedélyezett laboratóriumi húskészítménye, ami jelenleg csupán Szingapúrban kapható. Felpörgött a nemzetközi verseny, mindenki első akar lenni a legígéretesebb alternatív olcsó hús tömeggyártásában.
Szerző(k): Nagy KristófBelgiumban az „állatjólétet” helyezik előtérbe. A magyar libamáj továbbra sincs veszélyben.
Szerző(k): Hegedűs SzabolcsÚj húsexportengedélyt kapott Magyarország: egy több mint 112 millió lakost számláló piac nyílik meg a magyar húsexport, a hazai élelmiszeripar előtt.
Szerző(k): Hercsel AdélHiába nyilvánította emberi fogyasztásra alkalmasnak az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala a laboratóriumban előállított húst, a Bill Gates támogatásával feltörekvő élelmiszeripari innováció egyhamar nem küldi nyugdíjba a szarvasmarhatartókat.
Szerző(k): Nagy KristófNincs még vége madárinfluenza-járványnak: idén már négy kitörést jegyzett fel a hatóság. A kór egész Európában pusztít, milliószám kell leölni a szárnyasokat. A termeléscsökkenést pedig ukrán és brazil importtal igyekeznek kiváltani.
Szerző(k): Hegedűs SzabolcsA legfontosabb alapanyagok igencsak megdrágultak, az élősertés ára egy év alatt 70-80 százalékkal emelkedett.
Szerző(k): Sánta AndrásMikulások, szaloncukrok, karácsonyfaizzók és virslik: ezek a termékek szinte minden évben átesnek a fogyasztóvédelem decemberi tematikus vizsgálatain. Hibák mindig vannak, de azért érződik az egyes termékek minőségének javulása.
Szerző(k): Sz.Horváth Zsolt