emu

12.
06.
14:36
Három lépcsőben alakítanák át az euróövezetet

Három lépcsőben alakítanák át az euróövezetet

Az euróövezet három lépcsőben történő átépítését javasolja Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, José Manuel Barroso, az EU-Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker, az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa (Eurogroup) elnöke, és Mario Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke a csütörtökön Brüsszelben előterjesztett tervezetükben - írja a Handelsblatt online kiadása.

Szerző(k): MTI-Eco
11.
28.
18:02
Fontos tervvel állt elő az Európai Bizottság

Fontos tervvel állt elő az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság bemutatta javaslatát egy mélyebb és valós Gazdasági és Monetáris Unió (EMU) felé.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
11.
20.
20:19
EP: több jogkörhöz, nagyobb elszámoltathatóság is kell

EP: több jogkörhöz, nagyobb elszámoltathatóság is kell

Ha a tagállamok újabb jogkörökkel ruházzák fel az európai intézményeket a gazdasági és monetáris unió (EMU) létrehozásának érdekében, akkor az elszámoltathatóságot is növelni kell - állapította meg kedden elfogadott határozatában az Európai Parlament (EP).

Szerző(k): MTI
10.
12.
22:22
Így valósítanák meg a gazdasági és monetáris uniót

Így valósítanák meg a gazdasági és monetáris uniót

Kulcskérdésnek nevezi a jogok és a kötelezettségek egyensúlyát az a pénteken közzétett előzetes jelentés, amelyet az Európai Bizottság, az Európai Tanács, az Európai Központi Bank (ECB) és az Eurogroup készített a jövő heti uniós csúcsra a valódi gazdasági és monetáris unió (EMU) megvalósításáról.

Szerző(k): MTI
06.
06.
12:48

Párizs kitart a növekedési és stabilitási egyezmény mellett

A francia kormány bejelentette, hogy tiszteletben kívánja tartani az EU Növekedési és Stabilitási Egyezményét. A párizsi pénzügyminisztérium által most kiadott hivatalos közleményre azt követően vált szükség, hogy Francis Mer pénzügyminiszter az Europe 1 rádiónak nyilatkozva kijelentette: az eurózóna bázisául szolgáló paktum makrogazdasági előírásai "nincsenek kőbe vésve".

Szerző(k): NAPI
04.
08.
23:59

A piacra bíznák a forint árfolyamát a szocialisták

A forint árfolyama végül erősödéssel, az állampapír-piaci hozamok emelkedéssel, a részvényárak pedig száguldással reagáltak a választási eredményekre. A mostani kormányétól eltérő monetáris politikai felfogás a piac szerint nem okozna feszültséget egy MSZP vezette kabinet és a jegybank között. Cikkeink a keddi NAPI Gazdaságban.

Szerző(k): NAPI
02.
05.
23:59

Később bővítené az eurózónát az Európai Bankszövetség

Nem szolgálja a jelenlegi tagjelölt országok gazdasági érdekeit, ha az első adandó alkalommal belépnek a Gazdasági és Monetáris Unióba (EMU) – áll az Európai Bankszövetség (FBE) jelentésében. A magyar jegybank és a lapunk által megkérdezett elemzők álláspontja szerint is érdemes az eurót minél hamarabb bevezetni Magyarországon, mivel a közös valuta meghonosításával járó előnyök meghaladják az azzal járó hátrányokat. Részletek a szerdai NAPI Gazdaságban.

Szerző(k): NAPI
01.
24.
11:32

Nem tart az infláció felfutásától az ECB

Fokozatos lesz idén a fellendülés az eurózónában, az infláció pedig 2 százalék alatt tartható - áll az Európai Központi Bank (ECB) havi jelentésében, amelyben a közös monetáris politikáért felelős intézmény lehűtötte a piac kamatcsökentési várakozásait.

Szerző(k): Kolozsi Pál