A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása az egészséges táplálkozás egyik alappillére. Arra viszont csak kevesen gondolnak, hogy az értékes tápanyagokkal együtt milyen vegyszereket visznek be a szervezetükbe. A termények ugyanis sok esetben növényvédőszerek maradványait tartalmazzák – írja a Dívány.

Az amerikai Environmental Working Group – EWG – nevű nonprofit szervezet minden évben közzéteszi a „Piszkos tizenkettő” listát, amely a legszennyezettebb zöldségeket és gyümölcsöket gyűjti össze. A szervezet legfrissebb jelentésében 47 élelmiszert vizsgáltak meg laboratóriumi körülmények között, csaknem 54 ezer minta alapján – a termékeket alaposan megmosták, a héjat eltávolították, így a szermaradványokat valós fogyasztási körülményekhez hasonlóan értékelték.

A hírportál hangsúlyozta: a lista nem jelenti azt, hogy peszticidek mennyisége túllépte a megengedett határértéket, és az is lényeges, hogy az amerikai szabályozás eltér az európaitól. De a rangsor így is érdekes, és útmutató lehet ahhoz, hogy milyen élelmiszerekből érdemes biót venni.

  1. spenót
  2. eper
  3. fodros kel
  4. szőlő
  5. őszibarack
  6. cseresznye
  7. nektarin
  8. körte
  9. alma
  10. szeder
  11. áfonya
  12. burgonya

A legalacsonyabb szermaradvány-tartalmú termékek közé került az avokádó, a csemegekukorica, a gomba, a mangó és a kivi is. Ezekből kevesebb kockázattal vásárolhatunk nem bio változatot.

Mi a helyzet Európában?

A legfrissebb, 2025-ös Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság – EFSA – jelentés szerint az Európában forgalmazott termékek túlnyomó többsége megfelelt az előírásoknak: a minták 99 százaléka határérték alatt maradt, 70 százalékban egyáltalán nem volt kimutatható növényvédőszer. Ez azonban nem jelenti azt, hogy felesleges lenne az óvatosság.
A szakértők szerint a zöldségek és gyümölcsök alapos megmosása – legalább 15-20 másodpercig – folyó víz alatt már önmagában is jelentősen csökkenti a szennyeződések és kórokozók mennyiségét.