A Wikipédia 2023-ban eddig több mint 84 milliárd oldalletöltést ért el – osztotta meg az adatokat a nonprofit Wikimedia Foundation a CNN-nel.

Tekintettel a hatalmas népszerűségnövekedésre, az OpenAI virtuális chatbotjáról, a ChatGPT-ről szóló oldal volt idén a Wikipédia legnézettebb oldala, több mint 49,4 millió megtekintést hozott. A ChatGPT tavaly februárban rekordot állított fel a leggyorsabban növekvő felhasználói bázis tekintetében: januárban 100 millió aktív felhasználót gyűjtött össze. Más technológiai vállalatok milliárdokat öltek a rivális generatív AI-technológia fejlesztésébe. 

Anusha Alikhan, a Wikimédia Alapítvány kommunikációs vezetője szerint egyértelmű, hogy az emberek jobban meg akarták érteni a ChatGPT technológiája mögött álló történetet és kontextust, miközben kísérleteztek vele.

Alikhan hozzátette, hogy

a ChatGPT-t a Wikipédia adatainak felhasználásával is képzik, a Wikimédia-projektek segítségével válaszol a felhasználók kérdéseire vagy felszólításaira.

A további legkeresettebb témák meglepőek lehetnek 

ChatGPT mellé a top öt további helyezettje a 2023-ban elhunyt emberekről szóló életrajzi bejegyzések, a 2023-as krikett-világbajnokság, az indiai Premier League, vagyis a krikettbajnokság, valamint az Oppenheimer című film volt.

India és a délkelet-ázsiai közönség nagy hatással volt a 2023-as listára, mivel a lista ötödét az említett régióból és magából az indiai országból származó médiumok alkották.

Jelenleg körülbelül 4700 aktív angol nyelvű Wikipédia önkéntes szerkesztője van Indiában. Ezzel az összlétszámmal csak az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság mögött állnak

– ismertette Alikhan. Tekintettel arra, hogy India valószínűleg megelőzi Kínát, mint a világ legnépesebb országa, a globális médiára gyakorolt befolyása nem meglepő, ugyanis az aktív internetezők száma Indiában várhatóan 900 millióra nő a jelenlegi 759 millióról.

A 2023-as krikett-világbajnokságról szóló Wikipedia-bejegyzés több mint 38 millió oldalletöltést ért el. Alikhan elmondta, hogy ez volt az első alkalom a feljegyzések szerint, hogy a krikettel kapcsolatos szócikkek bekerültek a Wikipedia top 25-be, amelyet az alapítvány 2015 óta minden évben közzétesz. Az indiai Premier League, a Twenty20-as férfi krikettbajnokság kétszer is szerepelt. Magának a ligának az oldalát több mint 32 millióan nézték meg, a 2023-as szezont pedig több mint 20 millióan.

A filmek iránt is nagy volt az érdeklődés

Az indiai Bollywood két akciófilmjének, a Jawannak és a Pathaannak az oldala is felkerült a listára, mint a legnézettebb oldalak közé, megelőzve az olyan nagy bevételt hozó amerikai filmek oldalait, mint a Barbie és az Avatar: A víz útja.

A Barbie teljes bevétele (1,4 milliárd dollár) hiába múlta jóval felül az Oppenheimerét (950 millió dollár), az utóbbi iránt nagyobb volt az érdeklődés a Wikipedián. Az Oppenheimer-film több mint 28 millió oldalletöltést kapott, a valódi fizikusról, J. Robert Oppenheimerről szóló oldal maga 25,6 millió, míg a Barbie-film 18 millió megtekintést kapott.

Celebek, sportolók és milliárdosok 

A listán egyébként a sport, a szórakoztatás és az üzleti élet befolyásos személyiségei szerepeltek. Taylor Swift, Elon Musk és Lionel Messi a saját szakmájukon belül a hírek élén állnak. 

Kevésbé kívánatos témák és figurák is felkerültek a listára. Bár a gázai háborúról szóló hírek némileg beárnyékolták, Oroszország ukrajnai inváziója közel 12,8 millió megtekintést ért el a Wikipédián. A Hamász Izrael elleni támadása, amely egy több évtizedes konfliktus legújabb fejezetét indította el, az év későbbi szakaszában történt, valószínűleg ezért nem került fel a listára, szemben Oroszország 2022 februárjában kezdődött ukrajnai inváziójával.

A lista utolsó helyezettje Andrew Tate, az influencer, akit Romániában nemi erőszak és emberkereskedelem miatt vádoltak meg. Oldala több mint 12,7 millió megtekintést kapott.