miniszterelnök tavaly, rendhagyó módon nem Budapesten, hanem Zalaegerszegen, a Mindszenty József életét bemutató Mindszentyneum átadóján mondott ünnepi beszédet október 23-án. Idén erre Veszprémben kerül sor – értesült elsőként az Origo. 

A miniszterelnök beszédeinek helyszínei szimbolikusak: jól mutatják, hogy az 1956-os forradalom az egész ország forradalma volt, hiszen például Veszprémben az elsők között kezdődött el a Nemzetőrség szervezése, már október 29-én. Emellett a város óriási szerepet vállalt abban, hogy a forradalom alatt – más települések mellett – biztosította Budapest élelmiszer-ellátását.

A portál felidézi, hogy a veszprémi forradalmi események kiemelkedő alakja volt az 1958-ban kivégzett, mártír Brusznyai Árpád, aki 1956. november 1-től a Veszprém Megyei Nemzeti Forradalmi Tanács elnöke volt. Neki köszönhető, hogy a városban a forradalom alatt nem alakult ki fegyveres harc, mert nem adott fegyvert a civileknek, köztük az egyetemistáknak. 1956. november 4-én, a szovjet csapatok bevonulása után azonban Budapest után a legnagyobb fegyveres ellenállás éppen Veszprémben alakult ki, ahonnan később 92 embert hurcoltak el a Szovjetunióba.  1956. december 6-án pedig kétezer nő tüntetett a városban a forradalom leverése és a kommunista rezsim bosszúja ellen.  

Putyin megint a magyarokkal foglalkozik: ismét „megszakértette” '56-ot

Az orosz elnök arra a felvetésre válaszolt, hogy Magyarországon vitát keltettek egy új orosz történelemkönyvnek az 1956-os magyar forradalommal kapcsolatos megállapításai.Bővebben --->