Most azonban úgy tűnik, más gazdával és új kivitelezővel, de a végéhez érhet a hányattatott sorsú felújítás – írja az Építészfórum.

Egy balatoni műemlék épület

Az 1962-ben átadott badacsonytomaji Tátika Étterem a 2020-ban elhunyt Callmeyer Ferenc egyik legismertebb műve. Az 1980-as években a tervezőt kérték fel az építmény átalakítására is, ugyanis az emeleti panorámás cukrászda helyén egy night clubot kívántak létrehozni.

Az eredeti koncepció szerint közvetlenül a vízpartra épített, tó fölé nyúló, konzolos ház állapota az évek során folyamatosan romlott, 2011-ben műemlékké nyilvánították.

Kép: A Tátika Étterem 1962-ben. Forrás: Fortepan / Bauer Sándor

A felújítás hányattatásai

Badacsonytomaj 2018-ban nyert 2,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást a Tátika, valamint a tóparti sétány rehabilitációjára, a projekttel 2020 őszére kellett volna elkészülniük, ám akkorra még el sem indultak a tényleges munkálatok. A 24.hu 2021 januárjában adta hírül, hogy a fejlesztés ügyében nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés ügyében rendőrségi nyomozás indult, a Közbeszerzési Döntőbizottság elmarasztalta az önkormányzatot, mivel a polgármester a projektre elnyert pénzből milliós nagyságrendű összegeket fizetett a jegyzőnek és több városházi alkalmazottnak projektmenedzsment címszó alatt. Időközben a NAV és az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF is vizsgálódott. Utóbbi az idei év elején zárta le a nyomozást, pénzelvonásra és büntetőjogi felelősség megállapítására tettek javaslatot. 

Miután kiderült, hogy az önkormányzat nem tud megbirkózni a feladattal, 2022 őszén a BTTF Badacsony és térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vette át a projektet, azzal a szándékkal, hogy mielőbb pontot tegyenek az ügy végére, és megmeneküljön az épület. A BTTF írta ki az újabb kivitelezési közbeszerzést 2022. november 30-án, és az eredményt 2023. március 17-én tették közzé. Ez alapján az épület felújítására február 27-én kötöttek szerződést az EB Hungary Invest Kft.-vel, 823 599 400 forint értékben. A Tátika környezetének rendezésére pedig február 21-én szerződtek az Everling Városépítő, Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel, 412 081 877 forint értékben.

November közepén átadják a megújult Tátikát

Az épület felújításának várható befejezéseként 2023. III. negyedévét határozták meg, és ezúttal minden jel arra mutat, hogy nagyjából a terv szerint haladnak a munkálatok. Október 10-én nyújtották be a Veszprém Vármegyei Kormányhivatalhoz a használatbavételi engedély iránti kérelmet, amely jelenleg még elbírálás alatt áll. Badacsonytomaj Város Önkormányzat Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális Bizottságának 2023. szeptember 25-én  tartott ülésén elhangzott, hogy a kivitelezés jól halad, a befejezés céldátuma november közepe. 

A tervek szerint a felújítást követően a Tátika alsó szintjén információs iroda, illetve a turisták fogadását, várakozását szolgáló közösségi tér jön létre, a felső szinten pedig étterem működik majd.