Az Economxnak küldött közlemény szerint Varga Mihály ECOFIN ülés után arról beszélt, hogy a magyar érdekeknek megfelelően módosította a spanyol uniós soros elnökség a gazdasági kormányzásra vonatkozó szabályozás tervezetét, ami szerinte azt mutatja, hogy a kormány érdekérvényesítő képessége rendkívül erős.

A tárcavezető azt is hangsúlyozta: az uniós pénzügyminiszterek rábólintottak a tagállami költségvetéseket meghatározó reformra, a tervezet elfogadását azonban hosszú vita előzte meg.

Varga Mihály felhívta a figyelmet, egy járvány után és egy háború közelében az Európai Uniónak válaszolnia kell a magas adósságszintekkel és az új beruházási kihívásokkal kapcsolatos kihívásokra: az ezzel kapcsolatos rendszert a három elemből álló gazdasági kormányzás reformja hivatott megújítani.

A magyar pénzügyminiszter szerint a reform szükségességével minden tagállam egyet értett, azonban a részletekről régóta heves vita folyt. Mint mondta:

egyes országok több szigort, a mások több rugalmasságot akartak. Magyarország egy átgondolt, mindenki számára elfogadható rendszer kidolgozásában volt érdekelt és az a javaslat, amelyet a spanyol elnökség az asztalra tett, igyekezett minden igénynek megfelelni

– hívta fel rá a figyelmet a miniszter a pénzügyi tárca szerint.

Varga Mihály a Tanács ülése után kijelentette:

Magyarország mindvégig azt az álláspontot képviselte, hogy a költségvetési politikában a nemzeti kormányok mozgásterét kell növelni, nem pedig az Európai Bizottságét. Szerinte ezt sikerült elérni, az elfogadott tervezet megerősíti a tagállamok és a Tanács szerepét a Bizottság ellenében.

Emellett Magyarország azt is javasolta, hogy a védelmi többletkiadásokat vegyék figyelembe a maastrichti hiányszint értékelésekor: ez szintén belekerült a reformba – tette hozzá, nem is véletlenül, hiszen a napokban Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan találkozója kapcsán Törökország és Magyarország ismételten kötött haderőfejlesztésre vonatkozó megállapodásokat. 

Kávészünet

Emlékezetes, Varga Mihály szerepe alaposan meggyengült hazánkban is, amikor a gazdaságpolitikai döntéseket átruházta Orbán Viktor Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kezébe. Az erről szóló elemzésünket ITT TUDJA ELOLVASNI. 

Másrészt továbbra sem egyértelmű Orbán Viktor európai pozíciója, ugyanis sokan tartják úgy, hogy az az elmaradt vétóval és az elhíresült kávézással megrendült, így az sem meglepő, hogy ismét előkerült hazánkkal szemben az uniós atombomba, a szavazati jog megvonása.