Varga Judit, aki a hírek szerint a Fidesz-KDNP EP-listájának első helyén szerepelt volna, a közösségi oldalán az alábbi üzenetet osztotta meg:

"Magyarország köztársasági elnöke a mai napon lemondott.

A rendszerváltoztatás óta az elnök egyéni kegyelmi döntésének érvényességéhez az igazságügyi miniszter ellenjegyzése szükséges. Én folytattam azt a több, mint 25 éves gyakorlatot, miszerint az igazságügyi miniszter tudomásul veszi az elnök kegyelmi döntését.

Az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalom.

Visszavonulok a közélettől, lemondok országgyűlési képviselői mandátumomról és az EP-lista vezetéséről is.

Mindenkinek hálásan köszönöm a munkáját, akivel az elmúlt években egy csapatban dolgozhattam.

Magyarország a továbbiakban is számíthat rám nemzeti érdekeink és értékeink védelmében."

Ahogy arról szakmai cikkünkben is írtunk, az igazságügyi minisztérium terjesztette Novák Katalin elé a kegyelmi ügyeket, és Varga Judit tárcavezetőnek kellett azt ellen jegyeznie 2023 tavaszán. 

A kegyelmi döntés 2023. április 27. napján született, és az egyébként a szabályoknak megfelelő kegyelmi döntésre csak azért derülhetett fény, mert a K. Endre ügye a Kúrián folytatódott. 

Lemondott a magyar köztársasági elnök

A köztársasági elnök mai köztévének adott nyilatkozatában többek között arról beszélt, hogy nem a politikusokhoz szól, hanem a magyar emberekhez, akiknek a képviseletére felesküdött, és arról is beszélt, hogy szenvedélyesen szereti az országot, valamint hisz a csendes többségben, a becsületben, az egyenes tartásban.

Hibáztam. A kegyelmi döntés és az indoklás hiánya alkalmas volt arra, hogy kételyeket ébresszen. Itt nincs és nem is lehet kétely. Soha nem adnék kegyelmet annak, aki gyermekeket bántalmaz. A gyermekek védelme közös felelősségünk

- jelentette ki Novák Katalin.

Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam, és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem állok ki mellette.

Államfőként ma utoljára szólok önökhöz, lemondok a köztársasági elnöki tisztségről

– szögezte le. 

Novák Katalin 2022. május 10-e óta töltötte be a köztársasági elnöki pozíciót.