Tízmillió forintra bírságolta meg a Közbeszerzési Döntőbizottság a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot (NNGYK) az őszi Moderna-vakcinabeszerzés miatt – írja a Népszava.

Az eljárást hivatalból indította a Közbeszerzési Hatóság elnöke, a Közbeszerzési Döntőbizottság február 20-án tette közzé az elmarasztalást. A törvényességi ellenőrzés megállapította, hogy az NNGYK nem tudta meggyőzően bizonyítani a beszerzés feltétlen szükségességét. Miként azt sem, hogy előre nem látható okból előállt rendkívüli sürgősség miatt a nyílt, a meghívásos vagy a tárgyalásos eljárásra előírt határidők nem lennének betarthatók.

A kifogásolt közbeszerzéssel az NNGYK 100 ezer adag Moderna vakcinát szerzett be, amelynek becsült értéke mintegy 1,5 milliárd forint.

Mint emlékezetes, miután a kormány perben áll Pfizerrel az őszi szezon előtt csak a Modernától kért ajánlatot mintegy százezer dózisra, és azt is meglehetősen későn, csak november végén folytatták le a meghívottal a beszerzési tárgyalást.

Tavaly januárban a Pfizer és a BioNTech pert indított a magyar állam ellen, mivel Magyarország 2022 novemberében az ukrajnai konfliktusra hivatkozva visszautasította a 2021-ben uniós keretszerződésben megrendelt hárommillió COVID-19 vakcina átvételét és kifizetését.