Az elmúlt vadászati évhez képest a terítékadatok 23 ezerről 14 ezerre mérséklődtek, továbbra is apasztani kell a vaddisznó állományt. Egyre közelebb van Magyarországhoz az afrikai sertéspestis: nyáron Horvátországban is terjedni kezdett – írja a Sonline.hu.

Neszményi Zsolt főispán arról beszélt a lábodi trófeaszemlén, hogy 11 olyan vadásztársaság van Somogyban, amely a Drávával határos. Itt külön szabályokat léptettek életbe a vírus megfékezésére. Azok a társaságok, amelyek nem teljesítik az éves előírt irányszámokat, bírságra számíthatnak – figyelmeztetett a főispán.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közlése szerint: három vadászatra jogosult számíthat bírságra, ugyanakkor a hivatal elrendelte a határ mentén kilőtt valamennyi vaddisznó mintázását és ASP-vizsgálatra küldését, valamint a fokozott tetemkeresést.

A kilövési célszámok teljesítése sok esetben a terület jellegéből adódóan nehéz.

A határkerítés valamelyest gátolja a fertőzött disznók átkelését a magyar oldalra. A vaddisznó arra is képes, hogy átússzon a Dráván. „Egy év alatt 124 disznót kellene kilőnünk, harminc év alatt egyszer se lőttünk ennyit egy évben. Az állomány apasztása négy éve kezdődött, akkor 122-t lőttünk, de tavaly és azelőtt 75–80-nál nem tudtunk többet – mondta Mátyás Zsolt, a Kerner Drávamenti Vadásztársaság hivatásos vadásza. Sikeres csak akkor lehet a védekezés, ha mindenki egyformán kiveszi a részét a gyérítésből. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt közölte, hogy Somogy vármegyében a vadászatra jogosultak az előírt tervszámok mindössze hatvan százalékát teljesítették az elmúlt vadászati évben. 

Állami kompenzáció

Az elejtett vadért 25, illetve 45 ezer forintos kompenzációs díjat fizet az állam. E mellé a hatóság állatorvosi igazolás ellenében további 5 ezret, a szállításért 3 ezer forintot ad. Ez a tagok számára jelentősen megemeli a vadhús árát, a támogatással viszont jobb bevételi forráshoz jutottak a vadászatra jogosultak.