Az Economx többször is foglalkozott a januártól útjára indult kötelező visszaváltási rendszerrel (DRS), amely az italcsomagolásokra ír elő szabályokat. Ezek lényege, hogy minden üveg, fém és műanyag 1 deciliter és 3 liter közötti űrtartalmú palackos italtermék vásárlásakor visszaváltási díjat fizet a vevő, amit később visszakaphatunk.

Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a nem újrahasznosítható italcsomagolások egységes betétdíja 50 forint lesz, az újrahasznosíthatókét a gyártó egyedileg határozza meg.

Kötelező és önkéntes alap

Visszaváltási díjas, nem újrahasznosítható italcsomagolás visszavétele a REPont hálózaton keresztül történik.

A rendelet értelmében a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező, élelmiszert értékesítő üzletben a forgalmazó kötelező jelleggel automata visszaváltó berendezéssel történő visszaváltási lehetőséget biztosít a kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termék visszaváltására, az automata visszaváltó berendezés meghibásodásának esetére alkalmazott kézi átvétel mellett.

A 400 négyzetméternél kisebb eladótérrel rendelkező forgalmazók önkéntes alapon csatlakozhatnak a REPont hálózathoz.

Folyamatosan bővül a rendszer

Lapunk megkeresésére a MOHU szakértői elmondták: a REpont visszaváltási rendszer működik és folyamatosan bővül. Az italcsomagolások gyártói azonban június 30-ig haladékot kaptak, vagyis az átmeneti időszakban forgalomba hozhatnak az új rendszerben még nem regisztrált, régi csomagolásokat is.

Ezért fokozatosan jelennek meg a boltokban azok a palackok, dobozok, üvegek, amelyeken logó jelöli majd a visszaválthatóságot, illetve a plusz 50 Ft visszaváltási díjfizetési kötelezettséget. A fogyasztók jelenleg csak elvétve találkozhatnak visszaváltható italcsomagolásokkal a boltok polcain.

Azt, hogy egy adott hónapban hány új, logós csomagolású italtermék került a piacra, a MOHU is csak utólag, a tárgyhót követő hónap közepéig esedékes adatszolgáltatásból fogja megtudni, első alkalommal február 15-ig. Ugyanakkor a forgalomba hozatal előfeltételeként kötelező termékregisztrációs adatokra alapozva márciusnál előbb nem várható a nagyobb, ismert márkák megjelenése a polcokon.

Vegyes felvágott

Az átmeneti időszak velejárója, hogy egy ideig a polcokon mind a régi, még nem visszaváltható palackok, mind az új, 50 Ft-os visszaváltási díjjal terhelt és visszaváltható csomagolású italtermékek kint lesznek. A kiskereskedők – ahogy eddig is – az árcédulákon és a polcos információs eszközökkel élve jelzik ezt egyértelműen a fogyasztók felé.

Az automatákban – és az applikációval támogatott kézi visszaváltás során – a termékregisztráció alkalmával rögzített új vonalkódokkal rendelkező palackok kerülnek csak elfogadásra, visszaváltásra. Szintén az eltérő vonalkódok teszik lehetővé, hogy a kasszarendszerek is meg tudják különböztetni, mely palackokra kell, és melyikekre nem kell felszámolni a plusz 50 forintot.

A szabály egyszerű, azt a csomagolást lehet majd visszaváltani, amin szerepel a visszaváltási logó, és amiért kifizette a vásárló a visszaváltási díjat. A régi, most használt, nem visszaváltható csomagolásokat továbbra is a szelektív kukába kell dobni.

Folyamatos az automaták telepítése

A MOHU mindazon szerződéssel rendelkező 400 négyzetméternél nagyobb boltokban és az eddig önkéntesen csatlakozó kisebb üzletekben is telepítette az automatákat, ahol az üzlet készen állt a telepítési hely kialakításával. Az automaták telepítése folyamatos 2024-ben is.

Megközelítőleg 1200 üzlet jelezte eddig a kötelezetteken felül, hogy visszaváltó automata üzemeltetéssel csatlakozni szeretne a REpont hálózathoz, számuk pedig hetente 20-25-tel nő.

A kézi visszaváltáshoz 500 kisbolt regisztrált

A szakemberek szerint a 200 négyzetméter alatti boltok esetében ugyanakkor gazdaságosabb a kézi visszaváltás, majd a hulladék mobil begyűjtése. A már regisztrált 500 kisbolt mellett a kézi visszaváltásban is egyre több a csatlakozni kívánó.

A kézi visszaváltó pontok száma – ellentétben a komoly beszerzési és működtetési költséggel járó automatákat igénylő gépi REpontokkal – korlátlanul növelhető, hiszen adott összegyűlt mennyiség (700-1000 db) esetén „házhoz megy” a kézzel visszaváltott palackok számlálását, a rájuk eső visszaváltási díj azonnali bankszámlára térítését és a hulladék elszállítását egyben biztosító mobil-automata (mRVM) szolgáltatás.

Kézi visszaváltással a bolt megspórolja az automata elhelyezési és a heti egyszeri elszállításig pufferelt hulladék tárolási helyigényét, továbbá az elszállításkor azonnal hozzájuthat a fogyasztók számára megelőlegezett visszaváltási díjhoz, szemben a gépi visszaváltás havi utólagos megtérítésével.

Havi 10 ezer darabos visszaváltás tartós elérésekor pedig át lehet térni a gépi visszaváltásra – húzták alá az Economxnak a szakértők.