Már uniós szinten is foglalkoznak a Magyarországra érkező kínai rendőrökkel – írja a Népszava. A portál közlése szerint  „Kínai rendőri tevékenység Európában” címmel tartanak vitát az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén április 10-én, ugyanis rendkívül aggasztónak tartják, hogy egy friss megállapodás alapján kínai rendőrök hamarosan együtt járőrözhetnek magyar kollégáikkal Magyarországon.

A Népszava birtokába jutott levélből kiderült, hogy a parlamenti liberálisok más politikai tömbök segítségét kérték, s azt írják:

Ezeket a rendőrőrsöket és „a kínai rendőrség jelenlétét (Kína) arra használja, hogy megfenyegesse és elhallgattassa a másként gondolkodókat. A titkos és törvénytelen rendőri műveletek sértik a demokráciát, a jogállamiságot és az alapvető jogokat, és óriási veszélyt jelentenek az Európai Unió és tagállamai biztonságára. Ezért az Európai Bizottság, valamint a kormányközi EU Tanács azonnali fellépését igénylik.

Korábban mi is megírtuk, hogy egy február közepén megkötött kétoldalú megállapodás keretében a kínai rendőrség tagjai is járőrözhet Magyarországon. Sok jel azonban arra utal, hogy ezzel saját állampolgáraik megfigyelését terjesztenék ki. A hivatalos indoklás szerint az ázsiai állam célja a saját és a magyar turisták által leginkább látogatott helyek biztonságának a javítása. 

A kínai egyenruhásoknak Magyarországon azonban nem lesznek intézkedési, rendőrségi jogkörei, és önállóan sem járőrözhetnek.

A Népszava kiemeli, hogy Kínának a magyar megállapodáshoz hasonló kontraktusa van Szerbiával is, s hogy egy két évvel ezelőtti jelentésből kiderült, hogy Peking több mint 100 illegális rendőrőrsöt működtet globálisan, ebből kettőt Budapesten, amelyről nem mellesleg a Belügyminisztérium sem tudott.