Az okostankönyvek fejlesztése 2016-tól kezdve több mint hétmilliárd forintos európai uniós forrásból valósult meg.

Az idén áprilisban indult fejlesztési időszakban olyan okostankönyvek készültek, amelyek - a tankönyvi és a munkafüzeti feladatok egy részét is digitalizálva - összesen több mint hétezer új interaktív feladatot tartalmaznak. Emellett majdnem 600 digitális kiegészítő tartalom is készült: animációk, oktatóvideók, szimulációk, 3D ábrák, "gamification" megoldások, zenés feldolgozások is segítik a tananyag hatékonyabb elsajátítását. Az eszközök közül kiemelkedik az interaktív periódusos rendszer, az okostérkép, illetve olyan élménypedagógiai elemek, mint a megzenésített memoriterek vagy a földrajz tananyag kreatív feldolgozásával készült "Magyarország nagy tájai" videoklip-sorozat - olvasható a közleményben.

Kiemelték, hogy a fejlesztés során fontos szempont volt a tanulásmódszertani eszközök gazdagítása és az önfejlesztés lehetőségeinek bővítése egyéni teljesítménymérő elemek beemelésével, mint például a témazáró feladatsorok kialakításával, a játékos gyakorlás során kiépített visszajelző rendszerrel vagy az új érettségi követelményrendszerre történő felkészítő megoldásokkal.

Decembertől már 161 komplex digitális tananyagcsomag, azaz okostankönyv válik ingyenesen hozzáférhetővé a pedagógusok és a tanulók számára – tették hozzá.

(MTI)