Kik a legboldogabb emberek a világon? Mérhető a boldogság ha nem vesszük figyelembe egy ország anyagi helyzetét, vagy múltját? A World Happiness Report minden évben közzétesz egy jelentést, amely a lakók boldogsága alapján rangsorolja az országokat, de vajon hihetünk neki?

A Gallup felmérésein alapuló rangsorok elkészítése során az egyes országokban több ezer személyt kérnek meg arra, hogy értékeljék életüket egy 0-tól 10-ig terjedő skálán – számolt be az Al Jazeera.

Ezt az információt aztán néhány más tényezővel összekapcsolják, és az éves World Happiness Reportban mutatják be. A kutatás adatai szerint a 2023-as legboldogabb országok többsége Európában található:

A világ legboldogabb országának első helyét például Finnország foglalja el, ahogyan az elmúlt hat évben is.

A kritikusok azonban rámutattak a felmérés vakfoltjaira, és néhány nyilvánvaló ellentmondásra a boldogság mérését illetően: Habár Finnország idén is nyert, itt az egyik legmagasabb az antidepresszánsok használatának aránya egész Európában, és ugyanez igaz a listán szintén előkelő helyen lévő Svédországra, amely a hatodik, és Izlandra, amely második lett.

Eközben India a 126. helyen áll a World Happiness Report alapján, de sokkal előkelőbb helyezést ért el egy másik felmérésben, amely olyan változókat is figyelembe vesz, mint a munka és a magánélet egyensúlya.

Egy másik konkurens jelentés, a Global Happiness Report szerint azonban Kína a világ legboldogabb országa.

Fontos tudni azonban, hogy a legtöbb felmérés közel sem olyan mélyreható, mint a World Happiness Report, ami a rangsorokban nem csak az emberek válaszait, hanem olyan adatokat is figyelembe vesz, mint az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP).

A kutatók rámutattak, hogy a magas egy főre jutó GDP-vel rendelkező országok gyakran a boldogsági rangsorban is a legmagasabb helyen állnak:

a lista első 20 helyezett országa nagyrészt magas gazdasági mutatókkal rendelkező nyugati országokból kerül ki, amiből sokan arra következtetnek, hogy az egy főre jutó GDP a legfontosabb tényező egy ország általános boldogságának meghatározásában.

A kutatás az egy főre jutó GDP mellett azonban nem veszi figyelembe a jövedelmi egyenlőtlenségeket: ez az egy országban évente megtermelt áruk és szolgáltatások összértéke, osztva a teljes lakosság számával.

A felmérés semmit sem mond arról, hogy ki részesül egy ország vagyonából és ki nem, és arról sem, hogy az mennyire kevés ember kezében koncentrálódik.

Például az Egyesült Államokban, amely a boldogságindexen a 15. helyen áll, lényegesen nagyobb a jövedelmi egyenlőtlenség, mint bármely más fejlett országban.

Az USA-ban mintegy 38 millió amerikai él szegénységben - hivatalosan - és a lakosság közel 60 százaléka él hónapról hónapra, mégis a lista élvonalába került.

A boldogságjelentésből az is hiányzik, hogy az egyik csoport boldogsága valójában összefügghet egy másik csoport boldogtalanságával.

Az Egyesült Királyság a világ 17. legboldogabb országa, de az ország jólétét részben a rabszolgasorban élő afrikaiak évszázadokon át tartó gyarmati kizsákmányolására építették a karibi cukorkereskedelemben és India kifosztására.

Belgium például a 19. legboldogabb, és hatalmas vagyonra tett szert, ugyanakkor hihetetlen szenvedést okozott a mai Kongói Demokratikus Köztársaság területének gyarmatosításával.

Eközben India, a karibi országok és az afrikai országok leginkább sereghajtóként szerepelnek a boldogságjelentésen.