A markáns frontok ugyan elkerülik Magyarországot, de az enyhe levegő miatt melegfronti hatásra lehet számítani. Előfordulhat, hogy egyeseknél fejfájás, migrén jelentkezik, nehézkesség válik a koncentrálás, lassul a reakcióidő – hívja fel a figyelmet a met.hu.

A tavaszias idő, az enyhe éjszakák és a 20 fok közeli csúcshőmérsékletek miatt  több hazai növény is a tavasz beköszöntét érzi, a korai csonthéjasok nedvkeringése már északon, Miskolc térségében is megindult.

A túl korai fejlődésnek indulás viszont a tavaszi fagykárok veszélyét jelentősen megnöveli. A folytatás egyelőre nagyobb hideget nem ígér, marad az átlagosnál enyhébb idő.

Az idokep.hu előrejelzése szerint péntek reggelre többfelé képződik pára, köd, de délelőtt ezek gyorsan feloszlanak. Kezdetben északon lehetnek felhősebb tájak is. Napközben sok napsütésre számíthatunk, csak északon takarhatják gyakrabban felhők a napot. Csapadék sehol sem várható. A Dunántúlon sokfelé megélénkül, északnyugaton megerősödik a délkeleti szél. A legalacsonyabb hőmérséklet -5 és +4 fok között alakul. Napközben 10 és 17 fok közé melegszik a levegő.

Szombaton északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé alakulhat ki átmeneti jelleggel kisebb eső, zápor. Napközben sokfelé északnyugatira fordul a szél, de csak helyenként kísérhetik élénk lökések. Reggelre ismét többfelé képződhet pára, köd. Hajnalban többfelé fagyni fog. A legmagasabb hőmérséklet 10 és 16 fok között alakul.

Vasárnap változóan napos-felhős időben lesz részünk, csak néhol fordulhat elő rövid ideig tartó eső, illetve zápor. Az északias szelet a Dunántúlon, valamint keleten és északkeleten élénk, erős lökések kísérhetik. Enyhébb lesz a reggel, napközben pedig 8-14 fokot mutathatnak a hőmérők.