Szüretelik a korai szőlőfajtákat, sokan már a mustot érlelik a pincében. Az erjedéskor felszabaduló szén-dioxid viszont halálosan veszélyes lehet. Mivel a mustárgáz nehezebb a levegőnél, kiszoríthatja az oxigént a helyiségből – közli a Hírbalaton a katasztrófavédelem felhívására hivatkozva.

A katasztrófavédelem azt írja, 1 liter erjedő must közel 42 liter szén-dioxidot termel, ami ugyan önmagában nem mérgező, de szellőztetés nélkül felfalja az oxigént.

Ha valaki egy ilyen állapotban lévő pincébe megy le, az könnyen oxigénhiányos állapotba kerülhet, melynek tünetei a szédülés, fáradtságérzet, végül fulladás.

Szintén veszélyes lehet a tartályok tisztítása, ezen belül is felhalmozódhat ugyanis a szén-dioxid. Emiatt tehát mindenképp biztosítani kell a megfelelő szellőzést a pincékben, és nem árt egy gázérzékelő riasztót is felszereltetni.

A katasztrófavédelem arra hívja fel a figyelmet, hogy aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.