A betegbiztonságot nem kímélve a szülészetek átalakításával ismét visszalépünk egyet a múlt századba – írja Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő arra reagálva, hogy a kormány honlapján a Belügyminisztérium interpretálásában megjelent egy koncepció, ami szerint I. progresszivitású szintű szülészeteket hoznának létre, erről a hvg.hu írt elsőként.

Ezek olyan szülészetek lennének, ahova csak komplikációmentes várandósság esetén kerülhetnének a nők. Ezeken az osztályon nem lenne koraszülött intenzív sem, és neonatológus, azaz újszülöttgyógyász, újszülött-szakápoló, aneszteziológus, vagyis altatóorvos és intenzív terápiás orvos sem állna 24 órában rendelkezésre, ha mégis szükség lenne rájuk, 30 percen belül elérhetőnek lennének. Az egészségügyi szakértő szerint a Belügyminisztérium koncepciója mögött az orvoshiány állhat.

Ahhoz képest, hogy milyen komoly változások lehetnek a szülészeteken, az érintettek csupán nyolc napot kaptak a koncepció véleményezésére.

Kunetz Zsombor szerint a Peter Cerny Alapítvány újszülött mentői sokszor minimális segítséggel egy kis oxigénnel, két-három maszkos-ballonos légvétellel csodákat tesznek egy bajban lévő újszülöttel. A baba így nem kerül oxigénhiányos állapotba egy rövid időre sem, így ez talán a későbbi kognitív funkcióira is jótékonyan fog hatni. Viszont ha egy szülőotthonban, nem áll rendelkezésre neonatológus és szakápoló, egy esetleges oxigénhiányos állapot, komoly gondot okozhat a baba későbbi fejlődése során.

Sajnos, szinte garantált, hogy következő években a figyelemhiányos gyermekek száma emelkedni fog, rosszabb esetben az agykárosodott gyermekek száma, illetve a születés körüli halálozások száma is.

A szüléshez a legtöbb esetben nem kell orvos, sem neonatalógus, de amikor kell akkor nagyon kell, és éppen ezért azonnal elérhetőnek kell lenni. A rendelettervezet azt is pontosan meghatározza, kik kerülhetnének az I. szintű ellátásba.

A feltételek között szerepelne a többi közt:

  • a terhesség szövődménymentes legyen;
  • az édesanya 18 év felett és első szülés esetén 40 év alatt legyen;
  • a terhessége legyen a betöltött 37. és 41. hét között;
  • a magzat ne legyen farfekvéses;
  • valamint a kizáró okok között szerepelnek még egyes betegségek, fertőzések, ikerterhesség, 4000 gramm feletti magzati súly, sőt korábbi császármetszés is. 
Ugyanezek a feltételei egyébként az intézményen kívüli szülésnek is Magyarországon.