Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán, Budapesten beszélt az Izraelben rekedt magyar állampolgárok lehetőségeiről, valamint a támadások hatására kialakult körülményekről. A külügyminiszter elmondta, hogy Izraelben továbbra is zajlanak a fegyveres műveletek, így a tel-avivi nagykövetség dolgozóinak is rendszeresen óvóhelyre kell menniük:

Természetesen 24 órás szolgálatot tartunk. Természetesen itt, Budapesten is megemelt konzuli létszámmal dolgozunk annak érdekében, hogy mindenkivel, aki konzuli védelemre regisztrált, folyamatosan tudjuk tartani a kapcsolatot, és segítséget tudjunk nyújtani

– jelentette ki.

Hozzátette, hogy minden magyar állampolgár, aki regisztrált konzuli védelemre Izraelben, kétóránként kap tájékoztatást a nagykövetségtől az aktuális biztonsági helyzetről, repülőtéri információkról és egyéb határátkelési lehetőségekről.

A tárcavezető kiemelte, hogy hazugságok terjesztenek azok a magyarok, akik azt állítják, hogy a nagykövetség nem tartja velük a kapcsolatot, és ezt dokumentációval is tudják bizonyítani.

Közölte, hogy minden olyan magyar állampolgárról nyilvántartást vezetnek, akiknek felajánlották a mentesítő járattal való távozás lehetőségét, ugyanakkor ők a további kirándulásuk miatt az Izraelben maradást választották.

Természetesen most nekik is próbálunk segíteni kijutni.

– tette hozzá. Elmondta, hogy már a legtöbb járatot üzemeltető török légitársaság törölte a járatait, az izraeli El Al budapesti járatai pedig nem minden esetben tudnak eljutni Tel-Avivig, azonban ha mégis sikerül, a repülőtéren tartózkodó konzulok az üres helyekre próbálják feljuttatni a magyar utasokat, így előző nap már öt embernek sikerült kijutni Izraelből.

Szijjártó rámutatott, hogy légi úton elhagyni Izraelt egyre idővel egyre csak veszélyesebb, de szárazföldi úton négy határátkelőn is lehetséges: három hely Jordánia, egy hely pedig Egyiptom határánál.

Tudatta, hogy ezek a határátkelőhelyek alapvetően a nappali órákban vannak nyitva, de erről is folyamatosan tájékoztatást kapnak az Izraelben tartózkodó magyar állampolgárok.

A miniszter elmondta, hogy annak ellenére, hogy a kormány célja az, hogy mindenkit biztonságban tudhasson, minden egyes döntésnél szükséges az óvatos mérlegelés:

De mindaddig természetesen, amíg lesznek magyar állampolgárok Izraelben, addig mindenkivel folyamatos a kapcsolattartás, és még egyszer szeretném leszögezni, minden, konzuli védelemre regisztrált magyar állampolgárnak kétóránként tájékoztatást küldünk az éppen aktuális helyzetről és az ország elhagyására vonatkozó lehetőségekről

– húzta alá.

A miniszter röviden kifejtette a véleményét a háborús helyzetről is, szerinte újabb jelek láthatóak arra, hogy tovább eszkalálódhat a konfliktus:

Ha a helyzet az izraeli konfliktus kapcsán eszkalálódik, akkor az emberiség történetének egyik legsúlyosabb humanitárius katasztrófájával nézhetünk szembe az elkövetkezendő időszakban, ezt mindenképpen jó lenne elkerülni

– közölte.