Magyarország nem köteles elviselni hazugságokat még az Egyesült Államok elnökétől sem, a kormány ezért bekérette az amerikai nagykövetet Joe Biden előző heti, Orbán Viktor kormányfővel kapcsolatos kijelentései miatt – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezetőt az albán kollégájával közös sajtótájékoztatóján kérdezték Joe Biden amerikai elnök azon megjegyzéséről, miszerint Orbán Viktor 

kinyilvánította volna, hogy nem hisz a demokráciában.

„Miután ez a hazugság elhangzott a magyar miniszterelnökkel kapcsolatban, a minisztériumba kérettük az Egyesült Államok nagykövetét, aki ma itt is volt, Magyar Levente miniszterhelyettes fogadta, és arra kértük a nagykövetet, hogy mutassa be nekünk az idézetet hellyel és időponttal, ahol a miniszterelnök ezt mondta volna. Nyilvánvalóan ilyen kijelentés nem hangzott el, ezért semmifajta érdemi választ nem tudtunk kapni" – mondta a külügyminiszter.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy rendkívüli mértékben megnehezíti a kétoldalú kapcsolatokat a nagykövet megnyilatkozása, miszerint az a hivatalos amerikai pozíció, hogy „itt, Magyarországon mi diktatúrát építünk", ugyanis ezzel nem a kormányt, hanem az országot sértik meg.

„Mert a miniszterelnök és a kormány nem egy véletlen sorsolás alapján vezeti ezt az országot, hanem az emberek döntése alapján. Négy választást nyertünk meg egymás után, és az emberek kijelölték a kormányzás irányát, amelyet mi végrehajtunk. Úgyhogy ez nagyon súlyos sértés, kikértük magunknak, bekérettük a nagykövetet, s ez a fajta amerikai elnöki, kormányzati, demokrata adminisztrációbeli gondolkodásmód súlyos teher a kétoldalú kapcsolatainkon" – jelentette ki.

Az amerikai nagykövetség szóvivője közleményében megerősítette, hogy a nagykövetet

a külügyminisztérium ma délelőtt „sürgős” megbeszélésre „idézte” az Egyesült Államok elnökének Magyarországgal kapcsolatos kijelentései miatt. Pressman nagykövet úr mindig üdvözli a lehetőséget, hogy Szövetségesünkkel megvitassa a magyarországi demokrácia helyzetét.

 

Szijjártó Péter: ha szükséges, akkor a jövőben is tárgyalni fogok az orosz kollégákkal

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a magyar és a lengyel nemzet között nem pusztán barátság, hanem testvériség is van, amely kibírja a konfliktusos időszakokat is.