Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP fővárosi listavezetője péntek reggel lépett vissza a főpolgármester-jelöltségtől Vitézy Dávid javára. A választási kampányban többször is szárnyra kaptak olyan híresztelések, hogy a kormánypártok jelöltje vissza fog lépni, de ezeket az érintett többször is határozottan cáfolta.

Péntek reggel azonban a Facebook-oldalán Szentkirályi Alexandra azt közölte: számára továbbra is az a legfontosabb, hogy Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely távozzanak a város éléről, ezért „utat adva a változásnak” eláll a főpolgármester-jelöltségtől, és a Fidesz fővárosi listavezetőjeként folytatja a kampányt. Egyben arra kérte minden támogatóját, hogy a főpolgármesteri szavazólapon Vitézy Dávidra, a listás szavazólapon pedig az általa vezetett Fidesz–KDNP-listára szavazzon.

Szentkirályi Alexandra az Index kérdéseire egy rövid közleményben válaszolt:

A napokban világossá vált, hogy valódi esély van változást elérni Budapesten. Ez a változás most úgy lehetséges, ha nem oszlanak meg a változást akaró szavazatok. Le kell váltanunk Karácsony Gergelyt, és ki kell szabadítanunk a várost Gyurcsányék fogságából, különben újabb 5 éven keresztül fognak a fővároson élősködni. Gyurcsány embereinek kisöpréséhez kulcsfontosságú a Fővárosi Közgyűlésben egy erős Fidesz-frakció.

Továbbá kihangsúlyozta, hogy a mostani elhatározása a kampánya kezdetén lefektetett célokat szolgálja. A döntését pedig nem előzte meg semmilyen egyeztetés Vitézy Dáviddal, aki annyit reagált Szentkirályi visszalépésére, hogy „az első győzelem már megvan. Vasárnap jön a második!”

A pénteki sajtótájékoztatóján Vitézy Dávid elmondta, hogy szerinte annyi történt, hogy „a főpolgármester-jelölti vita után világossá vált, hogy Szentkirályi nem mer kiállni, Karácsony Gergely pedig felsült, mert nem tud számot vetni az elmúlt öt év semmittevésével. Karácsonynak kellett volna visszalépnie, mert főpolgármesterként nem teljesítette az újraindulás általa támasztott feltételeit.” Vitézy szerint a kampányban tett összes szakmai programjában tett állítása továbbra is érvényes.

Meg fogom védeni Budapest szabadságát és sokszínűségét. Azt kérem mindenkitől, hogy az általam vezetett listára szavazzanak. Elfogadom Szentkirályi Alexandra döntését, de ne a Fidesz listájára szavazzanak. Semmilyen egyeztetés és háttérbeszélgetés nem volt a Fidesszel

– mondta a polgármester-jelölt, hozzátéve, hogy minden budapesti főpolgármestere lesz, aki ki fog állni Budapest érdekéért: a szebb, zöldebb, biztonságos fővárosért.

Tarlós Istvánnak nincsen véleménye a történtekről

Kétszavas választ adott a korábbi főpolgármester, Tarlós István a 24.hu-nak arra a kérdésre, hogy mit gondol a kormánypárti főpolgármester-jelölt, Szentkirályi Alexandra visszalépéséről.

Nincs véleményem!

– mondta tömören a Budapestet két cikluson át vezető főpolgármester, ám ennél mélyebben nem kívánta kibontani a nézőpontját.

Tarlós István a kampány ideje alatt többször is egyértelművé tette, hogy volt helyettesét, Szentkirályi Alexandrát támogatja a főpolgármester-választáson. Az immár a Fidesz által is támogatott Vitézy Dávid a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója volt Tarlós idején, de kapcsolatuk megromlott az évek során.