Szén-monoxid-mérgezésben meghalt egy középkorú nő Szombathelyen, a Malom utcában – közölte a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Egy társasház földszinti lakásának fürdőszobájában a nyílt égésterű vízmelegítő csukott ajtó és ablak mellett üzemelt, ezért szén-monoxid keletkezett. A tűzoltók mérései is kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. A nyugat.hu információi szerint a lakásban többen tartózkodtak, köztük egy kisgyermek is, őket a helyszínen vizsgálták a mentők.

A szén-monoxid (CO) mérgező gáz, súlyosabb esetben azonnali halált is okozhat, ezért is nevezi a köznyelv gyakran csendes gyilkosnak. A legnagyobb probléma vele az, hogy „láthatatlan”, hiszen színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy kicsivel könnyebb gáz, amely tökéletlen égés során jön létre. Annyira mérgező, hogy ha a lakásunk levegőjének 1,28 térfogatszázalékát eléri, három percen belül halált okoz.

szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, hiszen a tünetek, vagyis a rosszullét, a szédülés, a fejfájás, a hányinger és a fáradtság könnyen összetéveszthetők egyéb betegségek tüneteivel.

A lakásban nem volt szén-monoxid-érzékelő készülék. 

Riasztók a veszély ellen

Az egyik legjobb védekezőeszköz a csendes gyilkos ellen a szén-monoxid-érzékelő. 2017 július óta a katasztrófavédelem látja el ezek piaci felügyeletét, a CO-érzékelők teljes listáját itt érheti el:

„Minden érzékelőn van teszt funkció, havonta egyszer érdemes tesztelni. A legtöbb készüléken található külön tesztgomb, némelyik típuson a készülék egészét kell a teszteléshez megnyomni” – mondta korábban lapunk kérdésére Mukics Dániel, kiemelve, hogy soha ne teszteljük az érzékelőt autó kipufogójánál, vagy cigarettafüst belefújásával, mert tönkremennek tőle.

A szén-monoxid-érzékelők nem igényelnek külön karbantartást. Elegendő azokat havonta egyszer száraz ronggyal áttörölni. Az érzékelőknek van szavatossági idejük, annak elmúltával már nem nyújtanak biztonságot.

Sokkoló számok

Az érzékelők terjedésének köszönhetően 2022-ben 21 százalékkal csökkent a mérgezések száma az előző évhez képest, 2022-ben összesen 205 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, 19 ember pedig életét vesztette a mérgező gáz miatt.Az esetek 60 százaléka a fűtési szezonban történik – mondta el lapunk kérdésére Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának szóvivője.

Hogyan keletkezhet szén-monoxid?

A CO veszélyes mennyiségű megjelenése a lakásban alapvetően három okra vezethető vissza:

  • nem megfelelő a nyílt lánggal égő berendezés műszaki kialakítása;
  • a nyílt lánggal égő berendezés levegő-utánpótlása nem biztosított;
  • elmaradt a berendezések karbantartása, tisztítása, vagy a kéményseprés.

Az új nyílászárók megjelenése miatt sokan letakarják a szellőzőrácsokat, ami nagyon veszélyes. A szellőzőnyílások eltakarása tilos és életveszélyes – figyelmeztet a katasztrófavédelem.

Kép: MTI Fotó

Mit tegyünk, ha valaki mérgezést kapott?

Fontos, hogy amikor segítünk egy bajbajutotton, még mindig kimutatható lehet a mérgező gáz, ezért azonnal hozzuk ki a bent tartózkodókat és ne lélegezzünk az érintett területen!

Ezután a lehető legrövidebb időn belül kérjünk szakszerű segítséget, értesítsük a katasztrófavédelmet és a mentőket a segélyhívó számokon. Ha van rá lehetőségünk, kapcsoljuk le a tüzelő-fűtő berendezést és a gázrendszer főcsapját, illetve kezdjük meg a szellőztetést!

Mennyibe kerül az érzékelő?

Két elektronikai cég szén-monoxid érzékelő kínálatát tekintettük meg, amely szerint ezek átlagára 21 340 forint. De a piacon találhatunk már 12-14 ezer forintért is jól működő eszközöket. Nem érdemes sajnálni ezekre a pénzt, hiszen megmentheti az életünket is.

Ezekre mindenképp figyeljen

  • Engedje be a kéményseprőt, hogy a szükséges ellenőrzést elvégezhessék!
  • Rendszeresen vizsgáltassa meg, hogy a tüzelőberendezések megfelelően működnek-e!
  • Az esetlegesen felmerülő plusz költségeket ne tekintse felesleges kiadásnak!
  • Mindig gondoskodjon a megfelelő levegő-utánpótlásról!
  • Használjon pozitív listás szén-monoxid-érzékelőt!