Hosszas huzavona után lezárulhat Svédország NATO-csatlakozása, ennek kapcsán pedig az elmúlt évek legjelentősebb honvédelmi bejelentése várható a közeljövőben.

Az elmúlt hetekben intenzív tárgyalássorozat folyt a magyar és a svéd kormány között, a körvonalazódó megállapodás része lehet egy olyan katonai és hadiipari együttműködés megkötése, amely a honvédelmi tárca és a Magyar Honvédség szerint is rendkívül előnyös Magyarország számára.

Az Index információi szerint könnyen elképzelhető, hogy a megállapodás keretében Magyarországra érkezhet néhány darab a Gripen vadászbombázó legújabb E és F változatából, amelyek több és nagyobb súlyú fegyverzetet hordozhatnak nagyobb távolságra, valamint megújult radarral és elektronikai harcrendszerrel rendelkeznek.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf már 2022 decemberében beszélt arról, hogy 2024-ben a már meglévő tizennégy mellé négy új Gripen érkezhet hazánkba. A témában a Világgazdaság megkeresésére a honvédelmi tárca akkor azt közölte, hogy a lízingelt 14 darab harcászati repülőgép logisztikai támogatására vonatkozó szerződés 2026-ig szól.

Az üzlet részeként a vadászgépek mellett egyéb fegyverrendszerekhez is hozzájuthat a Magyar Honvédség, a közelmúltban ugyanis Magyarország is rendszerbe állította a svéd SAAB Bofors Dynamics Carl Gustaf M4 hátrasiklás nélküli fegyverét.

A hordozható, kézi tüzérségnek is nevezett, vállról indítható, páncélozott és más szárazföldi célok ellen bevethető fegyverből nagyjából 55 millió dollár értékben vásárolt be a Magyar Honvédség, az eszközöket 2019–2024 között szállítja le a gyártó.

A portál szerint bár hivatalos információk még nincsenek erről, azonban Ulf Kristersson miniszterelnök is Magyarországra látogathat, a magyarországi svéd nagykövetségen már készülnek a kormányfő érkezésére, így a látogatás a közeljövőben megvalósulhat.

Orbán Viktor a szombati évértékelőjén arról beszélt a svéd NATO-csatlakozás kapcsán, hogy minden terv készen áll és minden ezzel kapcsolatos vita a lezárásához közeledik. A döntést így akár már a parlament február 26-án kezdődő tavaszi ülésszakaszában is ratifikálhatják.