Február 10-én mondott le Novák Katalin az államfői posztról a kegyelmi döntése nyomán és február 26-i ülésén megválasztotta az Országgyűlés utódját is. A kormánypártok Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölték köztársasági elnöknek, és a parlamenti többség, 134 képviselő első körben meg is választotta államfőnek.

Az alaptörvény szabályai szerint azonban a korábbi köztársasági elnök megbízatásának idő előtti megszűnése esetén a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik napon lép hivatalba. Ezért március 5-én lett hivatalosan köztársasági elnök Sulyok Tamás.

Megválasztása után az ünnepi beszédében kijelentette, hogy a köztársasági elnöki székből is az alkotmányos alapjogok és értékek méltányos kiegyenlítésén fog munkálkodni. Hozzátette, hogy

kölcsönös meghallgatás és megértés révén szeretne bizalmat építeni.

 

Sulyok Tamás első munkanapján aláírhatja a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló törvényt, amelyet szintén február 26-i ülésén fogadott el az Országgyűlés.

Sulyok Tamás 1980-ban szerezte meg jogi diplomáját a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Pályáját bírósági fogalmazóként kezdte, majd jogtanácsosként tevékenykedett 1991-ig. 1998 és 2002 között a szegedi önkormányzat jogi képviseletét látta el, majd alkotmánybíróvá választásáig ügyvédként dolgozott. 2000 és 2014 között osztrák tiszteletbeli konzulként is szolgált. 2014 szeptemberében lett az Alkotmánybíróság tagja, fél évre rá a testület elnökhelyettese. Az Országgyűlés 2016 novemberében az Alkotmánybíróság elnökévé választotta.

Az új köztársasági elnök megválasztására azután volt szükség, mert Novák Katalin február 10-én bejelentette lemondását, miután hatalmas felháborodást váltott ki azzal, hogy kegyelmet adott a bicskei pedofilügyben érintett, másodfokon kényszerítés miatt elítélt pedagógusnak. K. Endre a bíróság szerint igazgató-helyettesként arra próbálta rávenni a bicskei gyermekotthon bántalmazott fiatalkorú lakóit, változtassák meg a vallomásukat, hogy a pedofília miatt később elítélt igazgatót felmentsék.