Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője Hans Reisch, a Spar Austria csoport vezérigazgatójának interjúja miatt, amelyben arról beszélt, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök különadókkal és árbefagyasztással „zaklatja” a nagy élelmiszerláncokat. A csoport erre úgy reagált, hogy egyrészt feljelentést tett az Európai Bizottságnál, másrészt átszervezték a Spar magyarországi működését, hogy így védjék a céget „Orbán karmaitól”.

Az Economx által kiszúrt, a Lebensmittel Zeitung című osztrák szaklapban megjelent interjúban a cégvezér azzal indokolta ezeket lépéseket, hogy a magyar miniszterelnök azt kérte a kereskedelmi multitól, hogy engedje meg rokonának, hogy befektessenek a magyar leányvállalatba. Reisch szerint alapvetően a magyar kormány részesedésen keresztül akarja átvenni a cég tulajdonjogát, ezért két részre osztották a magyar üzletágat: a cégcsoport megvonta Magyarországról a telek- és épületjogokat, illetve a nagykereskedelmi és logisztikai jogokat, amelyek kezelését Svájcba telepítette át.

„Bár a multinacionális boltokkal kapcsolatban ezer kritikánk van, hiszen a Jobbik mindig is a kisvállalkozók érdekeit védte, azonban azt nem nézhetjük ölbe tett kézzel, hogy miniszterelnök közpénz milliárdok árán vadkeleti stílusban einstandol cégeket a rokonoknak, és utána szintén közpénzből tartja fent az amúgy piaci környezetben tehetségtelenségük miatt életképtelen cégeket” – magyarázta Facebook-oldalán a feljelentés indokait a jobbikos képviselő. 

A Miniszterelnöki Kabinetiroda az ügy kapcsán azt közölte, hogy „a kiskereskedelmi különadót az Európai Unió Bírósága nyilvánította jogszerűnek. Ezek a tények, minden más állítás alaptalan!”.