A sonline.hu számol be Somogy vármegyei kistelepüléseken tapasztalható foglalkoztatási helyzetről a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2022-es népszámlálási adatainak tükrében. Magyarországon a foglalkoztatottak aránya a friss adatok szerint 49,1 százalékos, míg a munkanélküliek aránya mindössze 2,5 százalékot tesz ki. Az ellátásban részesülő inaktívak még 23,6 százalékot, az eltartottak további 10,3 százalékot képviselnek - írta a portál.

Idén nyáron kevesebb lett a magyar újszülött

Tudja meg, mi lett a tavaly őszi háborús és inflációs hírek hatása - KATTINTSON!
Az adatokból kiderül, Magyarországon ma ötvennégy olyan település van, ahol nincsen regisztrált munkanélküli, azaz megvalósult a munkaalapú társadalom. Az igazsághoz azonban hozzátartozik az is, hogy ezek kifejezetten apró települések. A baranyai Iborfián például mindössze heten élnek, és ebből hatan dolgoznak. A munkanélküliségtől mentes kis falvak többségében a nyugati határszélen helyezkednek el, és három somogyi is akad közöttük:

  • Rinyaújnép,
  • Patca és
  • Libickozma.

Rinyaújnép 46 lakosából egyetlen álláskeresőt sem tartottak nyilván tavaly. Libickozmán sincs állástalan, a kis falu lakosainak száma most 28, bár voltak 32-en is az elmúlt években.

Nemcsak munkanélküliek nincsenek, de a segélyezés sem divat a somogyi falvakban. Jól jellemzi a helyzetet az a patcai vélemény, miszerint:

dolgozni kell, Patcán sohasem volt divat a segélyezés munkaképes és egészséges embereknél, mert nálunk csak az kap segélyt, aki valóban rászorul.

A KSH friss adatbázisából az is kiderül, hogy hol dolgoznak a legkevesebben. Országosan a legmagasabb a munkanélküliek aránya a baranyai Gilvánfán (20,23 százalék), de a harmadik helyet a somogyi Istvándi foglalja el (18,66 százalék). Istvándiban 477 lakosból 98-en dolgoznak, és 89-en állást keresnek. A 32-es listán a 24-től a 32-ig tartó helyeket is somogyiak foglalják el, sorrendben előbb Gige (12,47 százalék), aztán Hajmás (10,38 százalék) következik. Gigén 377-en élnek, 136 gigeinek van munkahelye, 47-nek nincs.
Persze országos szinten sem olyan rózsás a helyzet, mint a nyugati kistelepüléseken. 

A KSH legfrissebb tájékoztatása szerint a munkanélküliek száma 2023 októberében 202 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,1 százalék volt. A 2023. augusztus-októberi időszakban a 15-74 éves munkanélküliek száma 37 ezerrel, 211 ezerre, míg a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 4,3 százalékra nőtt.

Most is 5 százalék alatt a munkanélküliség az OECD országaiban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban átlagosan 4,8 százalék volt a munkanélküliség szeptemberben, nem változott augusztushoz képest, és ezzel a ráta már több mint egy éve 5 százalék alatt mozog. De mit hoz a jövő? KATTINTSON!
Ennél is nagyobb gond, hogy a munkakeresés átlagos időtartama 9 hónap volt, a munkanélküliek 36,0 százaléka legalább egy éve keresett állást.

Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma az egy évvel korábbihoz képest október végére 4,0 százalékkal, 226 ezerre csökkent.