A KDNP távozik egyetlen képviselőjével az Európai Néppártból – jelentette be Semjén Zsolt a Karmelitában.

Magyar Péter azzal, hogy személyében támadta Hölvényi Györgyöt, „kényszerpályára tette” a KDNP-t.

– mondta miután Manfred Weberrel, az Európai Néppárt (EPP) bajor elnök-frakcióvezetőjével tárgyaltak péntek reggel.

A KDNP elnöke, Orbán Viktor helyettese hozzátette: őszinte, korrekt és hosszú beszélgetést folytattak, érzelmileg nehéz a KDNP számára a jelenlegi szituáció, mivel előbb voltunk a Néppártban, mint a Néppárt. Az Európai Néppártba Antall József és Helmut Kohl személyesen hívta be a KDNP-t – mondta Semjén Zsolt.

Az ATV beszámolója szerint azt is elismerte, hogy a Tisza pártot tekintve érthető a szempont, hogy az Európai Néppártnak nem mindegy, hány képviselő csatlakozik az ő EPP-frakciójukhoz, 7 vagy 1 – utalt a Tisza hét EP-mandátumára és KDNP-s Hölvényi Györgyére.

Így tehát

erkölcsi, elvi és politikai okokból kifolyólag a KDNP helyzete tarthatalanná vált az Európai Néppártban. 

Világossá tették: Magyar Péter személye a KDNP számára elfogadhatatlan, felvételét nem tudják elfogadni a frakcióba, a Tisza Pártot pedig az Európai Néppártba.

Még májusban Semjén Zsolt arról beszélt, hogy fel sem merült, hogy a KDNP kilépjen az Európai Néppárból, történelmi jogon van ott, és ez a nemzeti érdeke is.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter viszont már azt ecsetelte, elképzelhetetlen a számára, hogy Hölvényi György egy közös néppárti frakcióban üljön a tiszásokkal.

Felkészül: Magyar Péter

A Tisza Párt vezetője már az EP-választások előtt bejelentette: ha mandátumot szereznek, képviselőik az Európai Néppárt frakciójába szeretnének beülni. 

Manfred Weber már ekkor jelezte: nagyon szívesen együttműködik, „az ajtónk nyitva áll”.

Az is kiderült, hogy Weber szintén pénteken, Budapesten tárgyal Magyar Péterrel. A TISZA vezetője a Klubrádióban azt mondta, meghallgatják Manfred Weber ajánlatát, hogy milyen szakbizottsági helyekre, esetleg parlamenti tisztségekre számíthatnak, majd ezután mérlegeli, hogy az EP- képviselőséget választja vagy a Fővárosi Közgyűlésbe ül be.