Rekordot döntött tavaly a különleges rendszámok gyártása Magyarországon, 4160 egyénileg kiválasztott azonosítót engedélyeztek a hazai autósoknak, emellett 657 darab egyedi rendszám is felkerült a járművekre tavaly – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala (BFK) a Vezess megkeresésére

Az új típusú rendszámtábla együttesen hét jelből áll: legalább három, legfeljebb hat betűjelből és legalább egy, legfeljebb négy számjegyből. A kormányhivatal elárulta, hogy az egyedi azonosítók közül a hat betű, egy szám összeállítást kérik a legtöbben.

2022. július 1. óta a legnépszerűbb első két betűpár a BM, az AU és a DR. Ugyanettől az időszaktól kezdve a legnépszerűbb első két betűpár a BM-W és a negyedik betű a gyártmány sorozat jele, az AU-DI valamint a DR, ahol a 3 és a 4 karakter a kérelmező vezeték és utónevének az első betűjelei

 – írták a legnépszerűbb betűpárosításokról.

Nem változtattak az egyéni rendszámok 112 450 forintos árán.

Ennél a változatnál marad a négy betű, három szám, de azok egyénileg választhatók, valamint az egyediek 435 000 forintos árán, itt egyedi a számok és a betűk száma is.

A sorozatrendszámok jelenleg kétszer két betűvel kezdődnek, és hogy ne állhassanak rajtuk értelmes magyar szavak, az első két betű csak két magánhangzó vagy két mássalhangzó lehet. A jogszabály megfogalmazása szerint ettől a korlátozástól 112 450 forintért sem lehet eltekinteni.

16 ezer rendszámot pótolni kellett, a számuk tavaly ugrott meg ennyire a számuk:

  • 2019-ben 9173
  • 2022-ben 8886
  • 2023ban 16 291 rendszámot kellett pótolni.

Jellemzően kétféle okból kérik a tulajdonosok az autójuk rendszámának pótlását:

  • ha elveszítették, leesett a kocsiról, ellopták stb. (vagyis eltűnt a kocsiról),
  • ha az autó balesetben megsérült, és a jármű helyreállítása után módon szükség van mindkettőre.

A szabályok szerint

nem engedélyezhető az elveszett, eltulajdonított, megsemmisült rendszámtábla utángyártása, ha a rendszámtábla másodízben, vagy a két rendszámtábla egyszerre, vagy szóló motorkerékpár, pótkocsi rendszámtáblája tűnik el.

A pótlások 12 300 forintos ára is stabilan a régi, olyannyira, hogy a 2022 júliusa előtti rendszámok újragyártatása is ennyibe kerül.