Balaton egyik legfrekventáltabb városában, Siófokon is évről évre nagy problémát jelentenek a közterületen elhagyott gépjárművek, illetve azok elszállíttatása, tárolása.

Gyakori tévhit, hogy a lejárt műszaki engedéllyel rendelkező gépkocsikat nyugodtan az utcán, közterületen lehet hagyni, ha azzal KRESZ-szabályt nem sértve várakozunk. Sokan úgy gondolják, hogy ha olcsón szeretnének megszabadulni a közúti közlekedésre már alkalmatlan autójuktól, akkor elég az utcán hagyni. Csakhogy ez nem feltétlenül kifizetődő megoldás – írják a város honlapján.

Siófok városvezetése a Városőrség hatáskörébe utalva mindent megtesz a jelenség felszámolásáért, folyamatosan ellenőrzik a közterületeket és az elhagyott járműveket, együttműködve az illetékes hatóságokkal. 

A KRESZ kimondja, hogy 

azt a hatósági jelzéssel nem rendelkező járművet, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt, főútvonalon tilos, mellékútvonalon – közterület-használati engedély nélkül – legfeljebb 10 napig szabad tárolni. Az úton e rendelkezések megszegésével tárolt járművet a rendőrség, a közterület-felügyelet, a közút kezelője – a tulajdonos költségére – eltávolíthatja.

 

A KÖZTERÜLET-FELÜGYELET INTÉZKEDÉSE MINDIG A TULAJDONOS VAGY AZ ÜZEMBENTARTÓ KÖLTSÉGÉRE TÖRTÉNIK.

Ebbe beletartozik a jármű elszállításának, valamint tárolásának költsége is.

Az elszállítást és a tárolási díjat is rendelet szabályozza, előbbi személygépjármű esetében 17.250, a napi tárolási díj pedig 1.200 forint, illetve egyéb eljárási díjak is felmerülhetnek.

Amennyiben az elszállított gépjármű üzembentartója az elszállított járművet az elszállítás napjától számított 6 hónapon belül nem veszi birtokba, úgy a gépjármű értékesíthető, vagy más módon hasznosítható, és az elszállítási és tárolási költségek ebben az esetben is az eredeti tulajdonost vagy üzemben tartót terhelik. 

A hatósági jelzéssel ellátott, de érvényes műszaki engedéllyel nem rendelkező gépjárművek észlelését követően a siófoki Városőrség értesíti a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságot.