Új „Puszi és menj!” – feliratos táblát adtak át Budapesten, egész pontosan Újbudán, az egyik gellérthegyi általános iskolánál.

Nem ez az első ilyen innovatív közlekedési tábla a fővárosban – írja az Énbudapestem. Az első „Puszi és menj!” táblát Angyalföldön helyezték ki, ahol akkora sikert aratott, hogy azóta nem egy közlekedési táblával találkozhatnak a Budapesten közlekedők, sőt, időközben több vidéki város is alkalmazza.

A tábla kihelyezését Újbudán a helyi önkormányzat és a Gellérthegyi Lakók Érdekvédelmi Egyesülete közösen kezdeményezte.

Tóth Márton, önkormányzati képviselő a lapnak elmondta: amióta a „Puszi és menj!” tábla megjelent, számos pozitív visszajelzés érkezett, a közösségi médiában, telefonon és személyesen is.

A „Puszi és menj!”, azaz Kiss & Ride nevű zóna elnevezés több mint hatvanéves, a Los Angeles Times egyik, 1956-ban megjelent cikkében szerepelt először, és azt jelenti, hogy a sofőr csak addig áll meg az autójával, amíg az utasával puszit váltanak, összeölelkeznek, és már hajt is tovább.

A tábla egyelőre hivatalosan nem része a KRESZ-nek, inkább szimbolikus, figyelemfelhívó szerepe van.

Figyelmesség a reggeli és a délutáni rohanásban gyermeküket iskolába szállító szülők felé. Illetve egy lehetőség a biztonságosabb be- és kiszállás biztosítására

– állítja Tóth Márton, aki ígérete szerint egyeztetni fog a kerület országgyűlési képviselőivel a „Puszi és menj!” tábla KRESZ-be való bevezetésének lehetőségéről.

2019-ben már Budafok-Tétényben, a Játék utcában található Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola és Általános Iskola előtt is megjelent a tábla, de Cegléden és Székesfehérváron is állítottak egyet-egyet, és azóta sorra kerülnek ki a táblák Sopronban, Pécsett és Debrecenben. Újbudán 2022 szeptemberében jelentek meg a Bikszádi utcában, az Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola, illetve az Ercsi utcában, az Újbudai Mogyoróskert Bölcsőde előtt.