A megkérdezettek nagy része kitiltaná a magyar iskolákból a mobiltelefont, mivel már így is eleget “kütyüznek” a gyerekek - ez derül ki a Pulzus kutató felmérésből, amit az Economx számára készített.

A válaszadók 41 százaléka ugyanúgy mint több más európai országban Magyarországon sem engedné, hogy a gyerekek az iskolába bevigyék a mobiljaikat, egyrészt azért, mert elvonja a figyelmet a tanításról, másrészt pedig azért, mert az iskolai zaklatások száma a mobilhasználat miatt is emelkedhetett.

Kép: Pulzus Kutató

A Pulzus kutatásában 18 év felettiek vettek részt, október 18-a és október 20-a között. A válaszadók 45 százaléka férfi, 55 százaléka nő volt.

Már minden negyedik ország betiltotta

Az UNESCO becslése szerint már minden negyedik ország betiltotta az okostelefonok használatát az iskolában, legutóbb Anglia lépett a kérdésben - írta meg az Index. Gillian Keegan brit oktatási miniszter október elején jelentette be, hogy betiltják a mobiltelefonok használatát az Anglia területén lévő iskolákban. Az intézkedés – amelyre minden iskolát köteleznek – a tanórák mellett a szünetekre is érvényes.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára erre reagálva azt mondta: a mobiltelefon a mindennapi élet szerves része, és ez alól az iskolai környezet sem kivétel. Eszerint Magyarországon egyelőre nem várható radikális változtatás, de a BM hozzátette: „a mobil elektronikai eszközök negatívan befolyásolhatják a gyermekek társas és szociális viszonyait, vagy káros hatással lehetnek verbális kommunikációjukra”. De azt kiemelték: vannak olyan kutatások is, hogy az okostelefonok a mobiletikett ismeretével és használatával hasznos, a tanulást segítő, színesítő eszközei lehetnek az oktatásnak.

A teljes tiltást egyébként a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke, Horváth Péter sem szorgalmazna. Azt mondta: az eszközök így vagy úgy, de mindenképp bejutnak az intézményekbe, a zéró tolerancia helyett inkább az optimális használatra kellene törekedni.

 

A Pulzus kutatásából kiderült, hogy a nemek megoszlása szerint a nők nagyobb arányban tiltanák ki a mobilt az iskolákból, mint a férfiak. Ugyanakkor a férfiak nagyobb arányban nyilatkozták azt, hogy szerintük csak az általános iskolákban kellene korlátozni a diákok mobilhasználatát.

Kép: Pulzus

A nők harmada csak a tanórán nem engedné a mobilhasználatot, az iskolából nem tiltaná ki, a férfiaknak pedig negyede gondolja ugyanezt – derül ki a Pulzus felméréséből.

Kép: Pulzus

A negyven évesek és a 60 év felettiek körében a válaszadók nagy része támogatja azt, az Európai Unió (EU) több országában is alkalmazott szigorítást, ami szerint a mobiltelefont a diákok nem vihetik be az iskolába. Azzal Magyarországon nagyon kevesen értenek egyet, hogy csak az alsósok között vagyis csak negyedik osztályig indokolt a szigorítás. És szinte minden korcsoportban a megkérdezettek harmada szerint csak az órákon kellene a tiltást bevezetni, az iskolában általánosságban nem. 

Kép: Pulzus

Területi megosztás szerint a fővárosban és nagyvárosban élők, valamit a vármegyeszékhelyeken lakók inkább tiltanák a "kütyüzést" az iskolában, mint a községben élők. A budapestiek 41 százaléka egyetért a szigorítással, hogy az iskolába bevitt mobil inkább elvonja a figyelmet a tanulásról, mint támogatja az oktatást, ezért nem engedné az iskolai mobilhasználatot. Ugyanakkor a városban élők harmada szerint ez túl radikális megoldás.

Minden második diplomás szigorítaná az iskolai mobilhasználatot, szemben azokkal, akiknek csak alapfokú végzettsége van. A középfokú végzettségűek harmada csak a tanórákon nem engedné a mobilozást, az iskolákból nem tiltaná ki. 

Kép: Pulzus

És az is látszik a Pulzus kutatásából, hogy a felsorolt kérdésekben általában a megkérdezettet tizede azt mondta, hogy a mobiltelefonhasználatot ne az iskola szigorítsa, hanem ez maradjon a szülő kompetenciája és anya vagy apa döntse el, hogy a gyerek beviheti-e az iskolába a mobilját vagy sem.