A Policy Solutions felmérése arra világít rá, hogy a Fidesz szavazói csak 60 százalékban támogatják az Európai Uniót, míg a Mi Hazánké 62 százalékban.

Ráadásul ez nem csak egy adott kérdés tekintetében rajzolódik ki: az eurót is többen támogatják (62 százalék), mint a kormánypártiak. Az ellenzéki jobboldali párt szavazói ezen felül nagyobb arányban vélik úgy, hogy jelentősen profitál az uniós tagságból a magyar gazdaság – szintén 62 százalékban, szemben a kormánypártiak körében mért 55 százalékkal.

A Népszava megjegyzi, hogy az adatok azért is figyelemreméltók, mert a Mi Hazánk nem titkoltan egy euroszkeptikus párt: Novák Előd, a párt alelnöke még jobbikosként égetett EU-s zászlót 2012-ben. Emellett a párt korábban népszavazást is kezdeményezett az uniós tagságról, amelyben a kilépés mellett kampányolt.

A lap megkérdezte Novák Elődöt az eredményről, aki úgy válaszolt, hogy ez a Fidesz politikájának hatásával magyarázható. Hozzátette, habár a kormány rendszeresen az uniós forrásokat bírálja, a hivatalos álláspontja szerint ennek ellenére nincs alternatívája az Európai Uniónak. Ezzel összességében azt kommunikálja, hogy nem szabad belőle kilépni, amivel a Mi Hazánk szavazóit is befolyásolja.

Az elnök leszögezte, hogy pártja elutasítja az euró bevezetését, ugyanakkor nem tartja reálisnak, hogy Magyarország egyik pillanatról a másikra elhagyja az uniót. Álláspontja szerint éveken át kellene társadalmi vitákat folytatni a kérdésről, mielőtt egy referendumot tarthatnának róla.

Novák Előd szerint ugyanakkor hamarabb fog magától összeomlani az EU, mint ahogy ez bekövetkezhetne.

Hunyadi Bulcsú, a Political Capital szakmai vezetője ugyanakkor más összefüggést talált: habár hasonló a két párt politikai platformja, Toroczkaiék gyakran kormánykritikusak, és megosztóak a kormány megítélését illetően, emiatt az EU-ellenes kommunikáció és a fideszes propaganda jobban befolyásolja a kormánypárti szavazókat.

Nem először látni ezt az eredményt

A kutatást készítő Policy Solutions igazgatója, Bíró-Nagy András szerint nem először mutatják azt az eredmények, hogy a kormánypártiak a leginkább euroszkeptikusok. Azonban szerinte nem csupán a szélsőjobboldali beállítottságúak szimpaziálnak a Mi Hazánkkal, hanem azok, akiket az oltás- és lezárásellenesség politikája, a vírustagadás és egyéb összeesküvés-elméletek vonzottak a párthoz.

A szakértő szerint jövő év végére minden harmadik Fidesz-szimpatizáns EU-ellenes lehet.