Beigazolódott, ami egy ideje már szóbeszéd tárgyát képezte: Pokorni Zoltán nem indul újra a budapesti XII. kerület polgármesteri székéért a Fidesz színeiben.

A hírt maga az utód, Fonti Krisztina jelentette be hivatalos Facebook-oldalán, aki jelenleg önkormányzati képviselő, Hegyvidék alpolgármestere.

„A hegyvidéki Fidesz csoport ma este megválasztott polgármesterjelöltnek. Örülök neki, köszönöm, hogy ilyen sokan bíznak bennem, büszke vagyok rá. Nehéz dolgom lesz Pokorni Zoltán után. 20 éve dolgozom vele, most az a terv, hogy a helyére lépjek. Nem lesz könnyű”

– írta Fonti Krisztina.

Pokorni Zoltán 1998 és 2001 között volt oktatási miniszter, majd 2001–2002-ben a Fidesz elnöke, 2006. október 1-jétől pedig Budapest XII. kerületének polgármestere.

Különleges, „dupla” választás jön júniusban

A 2024-es önkormányzati választást június 9-én tartják. A képviselőket és polgármestereket az alaptörvény értelmében kivételesen négy és fél évre, 2024 őszétől 2029 tavaszáig választják meg.

Az idei önkormányzati választás abból a szempontból is rendhagyó lesz, hogy Szabó Tímea párbeszédes frakcióvezető, országgyűlési képviselő kezdeményezésére törvénymódosítás történt: az Alaptörvény tizenegyedik módosítása értelmében 2024-től az Európa Parlamenti választással egy időben kell megtartani az önkormányzati választásokat Magyarországon.

Éppen ezért június 9-én egyszerre választhatjuk meg hazánk uniós és önkormányzati képviselőit is.

Márciusban nevezi meg a Fidesz Karácsony Gergely kihívóját

Kubatov Gábor szerint az önkormányzati és az uniós választás kampánytémája a migráció, a gyerekvédelmi törvény és a háború megítélése lesz.

A részletekről ITT írtunk bővebben.