A garázs önálló ingatlannak számít, amiről a KRESZ kimondja: tilos várakozni, ahol a jármű az út menti ingatlanra való behajtást vagy az onnan történő kihajtást – az ingatlannal rendelkezni jogosult hozzájárulása nélkül – akadályozza. Ebből az is következik, hogy ha a tulajdonos hozzájárul, akkor már nem tilos – írja a Totalcar.

Ha a hatóság embere tettenéri az épp parkoló sofőrt, akkor könnyű lesz igazolni a hozzájárulást, hiszen tulajdonosként azt saját magának nyilván megadja az ember, de a személyazonosság és a tulajdonjog igazolása sem lehet komoly probléma. 

Ilyen esetben elmarad a helyszíni bírság és a feljelentés.

Ha a sofőr nem tartózkodik a gépjárműben, az ellenőr ún. „távollétes helyszíni bírságot” vagy szabálysértési feljelentést ad. Ez viszont nem túl hatékony eszköz, mert utólag igazolható a parkolás jogszerűsége, és a Szabálysértési törvény 60. §-a alapján akár a felelősséget is hárítani lehet.

Ez egy olyan jogi kiskapu évtizedek óta velünk van, és széles körben ismert. A jogszabály pedig azért nem módosul, mert az a törvényhozó szándékát tükrözi. A mindennapi élethez igazított szabályról van szó.

Akinek nincs ott keresnivalója, az bírságot fog kapni. Akinek pedig van, és ezt tudja is igazolni, az gyakorlatilag kapott egy plusz parkolóhelyet ingyen a már kifizetett mellé. Ezért parkol a legtöbb társasházi garázskapu és családi kertkapu előtt egy állandó autó.