Szeptember 23-án, szombaton lesz az őszi napéjegyenlőség, amivel csillagászati értelemben is kezdetét veszi az ősz a Föld északi félgömbjén. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a hétvégétől hosszabbak lesznek az éjszakák a nappaloknál.

A nedves időt és a korai sötétedést leszámítva azonban eleinte semmi nem juttatja az eszünkbe, hogy ősz van: pénteken a hőmérséklet ugyanis a 30 fokot fogja súrolni.

Pénteken reggel alakulhatnak ki futózáporok északkeleten, délután szinte mindenütt többórás lesz a napsütés, majd estefelé lehet északnyugaton zápor és zivatar. Élénk, néhol erős déli-délnyugati szél vár ránk, reggel 12-19, napközben 27 és 33 fok közé melegszik a levegő – írja az Időkép.

Szombaton egy hidegfront hoz esőt, záporokat és zivatarokat a Dunántúlra és a középső tájakra, majd estefelé a Tiszántúlra is.

Óriási kontraszt alakulhat ki a nyugati és a keleti tájak között, 15 és 33 fok között fognak alakulni a maximumok.

Nyugaton az alacsonyabb, keleten és délkeleten a magasabb értékeket mérhetjük. A zivatarok környezetekben akár viharos is lehet a szél.

Vasárnap erősen felhős és borongós lesz az idő, újabb esők és záporok jönnek, de a zivatar sem kizárt. Az északi-északkeleti szél élénk, erős, nyugaton és északkeleten viharos lehet. Ekkor már a maximum hőmérsékletek szélsőértékei is szűkülnek, 17 és 26 fok között alakulnak majd, délkeleten lehet a legmelegebb.

Elfelejtett lapozni a naptárjában az időjárás

Mintha augusztusban érezné magát: a héten is folytatódik a nyáriasan meleg időjárás 25-30 Celsius-fokos maximumokkal, annak ellenére, hogy két hidegfront is érkezik.
Bővebben--->