Vége a nyárnak, a szabadságuk nagy részét a legtöbben már elhasználták. Azonban idén még hátravan egy négynapos és két háromnapos hosszúhétvége, amiket ha figyelembe veszünk, kevesebb kivett szabadság mellett többet pihenhetünk.

Idén október 23., valamint 2024. január 1., azaz újév napra is hétfőre esnek. A december 23. és 26. között pedig egy négynapos hosszúhétvége vár ránk. November 1. szerdára esik, így se előtte, se utána nem lesz pihenőnap.

Míg tavaly hat, addig idén kilenc munkanapra esik munkaszüneti nap idén.

Az Infostart azt írja, érdemes október végétől november elejéig tervezni a szabadságokkal, amennyiben valaki még ősszel vakációzna egyet, ugyanis ha négy-négy napnyi szabadsággal tervezünk, akkor október 21-től november 6, azaz összesen 16 napig pihenhetünk.

Hasonló lehetőség adódik a karácsonyi időszakban: december 23-tól 2024. január 1-ig bezárólag tíz napot pihenhetünk, miközben csak december 27-ét, 28-át és 29-ét kell kivennünk szabadságnak.

Jövőre három szombaton is dolgozni kell

Gazdaságfejlesztési Minisztérium májusi rendelete alapján 2024-ben három szombati nap is munkanap lesz.

  • 2024. augusztus 3-án augusztus 19. hétfőt kell ledolgozni,
  • december 7-én december 24. keddet,
  • míg december 14-én december 27. pénteket.

Azonban emellett 7 hosszú hétvége is lesz: január 1. hétfőre, március 15. péntekre esik, május 20. pedig pünkösdhétfő, míg november 1. szintén pénteki napon lesz. Négynapos hosszú hétvége lesz a húsvéti időszak (március 29.-április 1.), az Államalapítás Ünnepe (augusztus 17.-20.), továbbá a karácsonyi ünnepek alatt kivételes, hatnapos hosszú hétvége vár ránk.

 

Többet dolgoznak a magyarok, mint a németek vagy a románok? Mutatjuk!

Magyarországon évente 11 olyan munkaszüneti nap van, amikor nem kell dolgoznunk, nincs iskola és nem nyitnak ki a boltok sem. Az Európai Unió legtöbb tagállamban hasonló, 10-15 nap pihenőnap. Az alkalmazottak átlagos heti munkaideje azonban itthon elmarad az EU átlagától.
Bővebben--->