Európában a hangulat háborús, a politikát a háború logikája uralja. Mindenki részéről háborús készülődést látok  - írta Orbán Viktor a Facebook oldalán, megismételve gyakorlatilag ugyanazt, amit Szijjártó Péter is mondott reggel a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy a NATO-főtitkár NATO–ukrán missziót akar felállítani. Szerinte az európai vezetők már belesodródtak a háborúba, a háborút a saját háborújuknak tekintik, és a saját háborújukként is vívják.

Először csak sisakküldésről volt szó.

Aztán szankciók, de az energiahordozókra persze nem! Aztán mégis, azokra is. Aztán jött a fegyverküldés. Először lőfegyverek, aztán harckocsik, aztán repülők. Aztán pénzügyi segélyek. Újabb és újabb tízmilliárdok. 

Orbán Viktor számításai szerint most valahol 100 milliárdnál járunk. Euróban. Pénz, paripa, fegyver, de a helyzet nem javul, sőt egyre rosszabb. Egy lépésre vagyunk attól, hogy a Nyugat katonákat küldjön Ukrajnába.

Ez egy háborús örvény, amely a mélybe ránthatja Európát. Brüsszel a tűzzel játszik. Amit csinál, az maga az istenkísértés.

 

Emlékeztetett: – A világháborúkat az elején sohasem hívják világháborúnak. Harmadik balkáni háború, Molotov–Ribbentrop-paktum, Lengyelország felosztása, és a vége aztán kétszer is világháború lett.

A miniszterelnök meggyőződése, hogy ebből a háborúból ki kell maradnunk. – Ez nem a mi háborúnk. Nem akarunk háborút, és nem akarjuk, hogy Magyarország újra nagyhatalmak játékszerévé váljon. 

Háborúban állnánk Oroszországgal?

Szijjártó Péter szerint Európában és az észak-atlanti szövetségben egyfajta világháborús készülődés zajlik. >>>