Ősszel, várhatóan novemberben az előzetes tervek szerint kongresszust tart a Fidesz a tisztújítás miatt is, de minden bizonnyal központi napirendi pont lesz majd a 2024-es EP-választás, Európa jövője is – mondták az atv.hu-nak kormánypárti források.

Orbán Viktor zárt körben mondott beszédet szombaton Kötcsén, ahol a kormánypártok politikusai és támogatói gyűltek össze.

A kormányfő beszédét nem publikálták (még), de a Telex közölt belőle néhány részletet. A portál szerint Orbán Viktor azt mondta, hogy

2034-ig tervezi kormányozni Magyarországot.

Beszélt arról is, hogy ugyan az elmúlt időszakban csökkent a kormány népszerűsége, de szerinte nem annyira, mint más európai kormányzó pártoké. A miniszterelnök szerint pártjának népszerűsége azért csökkent kisebb mértékben, mint máshol Európában, mert a választóik nemcsak gazdasági, hanem politikai és ideológiai szempontokat is mérlegelnek. Szerinte erős a Fidesz hátországa, a kormányzásuk „nem jár szellemi kiüresedéssel”.

15 pont

A miniszterelnök arról is beszélt a Telex értesülései szerint, hogy „nagyok, erősek és gazdagok akarunk lenni”, azt szeretné, hogy „tiszteljen minket a világ”, ehhez pedig van egy 15 pontos „nagy terve”. 

Szerinte ehhez olyan lépésekre van szükség, mint a demográfiai fordulat elérése; a munkaalapú gazdaság létrehozása; a hitelfelvételek helyett hitelezővé és modern ipari nemzetté kell válni; a magyar vállalkozóknak külföldön is be kell fektetni, a profitot pedig haza kell hozni; a hadseregfejlesztés; a digitális állampolgárság bevezetése; vagy épp az energetikai önellátás, melynek része, hogy Paks orosz helyett francia üzemanyaggal menjen.