Orbán Viktor az európai parlamenti választások óta különösen aktív az uniós politikában. 

Az a cél, hogy az Európai Konzervatívokat és Reformereket (ECR) illetve az Identitás és Demokráciát (ID) egyesítsék az uniós parlamentben, és ez a terv még mindig asztalon van

- mondta az ATV híradójának Kiszelly Zoltán.

A Századvég  politikai elemzési igazgatója hozzátette, hogy az euro-szuverenista szövetség megkötésére irányuló tárgyalásoknak három szintje van:

  • pártközi,
  • kormányközi
  • és európai.

A miniszterelnök az utóbbi napokban valóságos diplomáciai offenzívát indított, a múlt heti informális uniós csúcson is már sok politikussal tárgyalt, Olaf Scholz német kancellárral egy hét alatt háromszor találkozott. A héten következik Emmanuel Macron francia elnök, és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök.

Ugyanakkor a sajtóhírek szerint az olasz kormányfő elutasítja, hogy az általa vezetett ECR frakcióhoz csatlakozzanak a  Fidesz képviselői. 

Kiszelly Zoltán úgy látja, hogy a Fidesz és a KDNP végül csatlakozik majd valamilyen frakcióhoz,  akkor is, ha nem sikerül az ECR-ID egység megteremtése, mert az érdekérvényesítés szempontjából nem előnyös függetlenként tevékenykedni az Európai Parlamentben (EP),

a baj csak az, hogy a jobboldalon is többségben vannak a háborúpártiak.

Az elemző felhívta a figyelmet, hogy 

erre a problémára is van megoldás, a konstruktív tartózkodás.

Ha egy háborúpárti frakcióhoz csatlakozna a Fidesz, akkor ahogy a NATO-ban kimaradhat Magyarország a háború támogatásából, úgy ez EP-ben is megoldható lehet, hogy a magyar kormánypártok képviselői tartózkodnak a háborúpárti előterjesztéseknél.

Nagy Attila Tibor önálló elemző hozzátette: a Fidesz-KDNP szövetség oroszbarát politikája is nehezíti a közeledést az ECR-hez.

Fenyeget az a veszély, hogy a Fidesz továbbra is a semmi ágán fog ülni a következő években az EP-ben, tehát hogy nem tud csatlakozni a Fidesz egyik európai pártszövetség frakciójához sem

- fogalmazott a szakértő. 

Rámutatott, hogy Orbán Viktor diplomáciai offenzívának tűnő találkozói nem is az EP-frakciók közötti lavírozásról szólnak, hanem a közelgő magyar uniós soros elnökségről.

Kivétel ez alól a hétfői Orbán-Meloni találkozó, amelynek témája Novák Zoltán szerint valóban az lehet, hogy csatlakozhat-e a Fidesz az ECR-hez.

A Fidesz képviselői 2021 óta független képviselőként ülnek az Európai Parlamentben (EP), miután kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, ahol a tagságuk már fel volt függesztve.

Az Európai Parlament második legnagyobb frakcióját alakíthatná meg a jobboldal, amennyiben a választáson győztes francia és olasz jobboldal vezetői megegyeznek, és a Fidesz is csatlakozik

- mondta a miniszterelnök az EP-választás után a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor jelezte: két hölgynek kellene megegyeznie, Marine Le Pennek, aki utcahosszal nyerte meg a francia EP-választást és az olasz jobboldal vezetőjének, Giorgia Meloninak. Úgy vélte: a megegyezés esetén még az Európai Néppártból is tudnának áthozni pártokat, így könnyen lehet, hogy fél éven belül a jobboldalé lenne Európában a legnagyobb parlamenti frakció.

Erről szoktunk álmodni, aztán fölébredünk, és kiderül, hogy a két hölgy nem tud megegyezni

- idézte az MTI Orbán Viktort.