Ma az egészségügyi rendszer se nem magán és se nem állami, valami kutyulék, mondta Orbán Viktor miniszterelnök a kormányinfón, amikor arról kérdezték, hogy mire lehet számítani a magyar egészségügyben.

Kiemelte: nem akarnak elmozdulni a magánegészségügy irányába, mert az csak akkor lehetséges, ha a biztosítási rendszert is magánosítanák, de ez a nem jómódú magyarok számára fájdalmas következményekkel járna.

Fenn akarják tartani az egy állami biztosítós modellt

– hangsúlyozta.

Ha nem akarják, hogy ez a vegyes rendszer – amit zagyvaléknak nevezett Orbán Viktor – fennmaradjon. Az állami egészségügyet kell erősíteni, és most erre tesznek lépéseket. Hozzátette: tudja, hogy ez egyesek szerint visszalépés, mások szerint pedig a rendezettség irányába mozdítja el a hazai egészségügyi ellátást.

Egy jobban szabályozott állami rendszert akarnak kialakítani, amely nem tiltja be a magánegészségügyet Magyarországon, mert arra is szüksége lehet az embereknek.

Azt viszont nem szeretnék, hogy össze keveredjen a magán- és az állami betegellátás. Mert, ahogy az lenni szokott az ilyen kevert rendszerekben a profit mindig a magánellátás oldalán van, a költség pedig az állami ellátásban és ez nem fair az adófizetőkkel szemben – mondta Orbán Viktor.

Évek, mire az új rendszer összeáll

Most a rendszerben az államilag finanszírozott ellátások leválogatása történik, mert nem kerülhet ugyanaz a műtét az ország különböző kórházaiban más-más összegbe. Ez több ezer tételt jelent, mire ezeket végignézik a szakemberek és ezt a munkát gyorsabban kell végezni, ezért váltottak le két tucat kórházi vezetőt és Jenei Zoltánt az országos kórház-főigazgatót is. Hangsúlyozta: hónapokra sőt évekre lesz szükség mire egy jól szabályozott állami rendszer összeáll.

És majd a magánegészségügy is látni fogja, hogy hol van arra lehetősége, hogy üzletileg kifizetődő módon, nem fő elemként, hanem kiegészítő szolgáltatást nyújtva megtalálja a helyét a betegellátásban és működni tudjon.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy nagyra értékelik, hogy a Magyar Orvosi Kamara komoly morális és szakmai gesztust tett a hálapénz rendszer megszüntetésre. Pedig Magyarországon mindenki azt gondolta, hogy a paraszolvenciát nem lehet megszüntetni.

Jön a kettős ellenőrzés

Jelenleg 125 milliárd forint a kórházak tartozása. A kórházi adósságok emelkedésével kapcsolatban elmondta: egy kettős ellenőrzési rendszerre van szükség. Egyrészt a kórház igazgatók részéről, másrészt kell egy sokkal erőteljesebb, igazi, nem költségvetési típusú, hanem nagyon erősen a piac legjobb tulajdonságait is magában hordozó pénzügyi ellenőrzési rendszer, amit a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) vagyis a biztosítói oldal működtet.

Hozzátette: ma a NEAK nem ilyen logika mentén épül fel.

Az kell, hogy a biztosító megmondja minek mennyi az ára, mert ma nem ismerik az ellátások árát az egészségügyben, amíg nem árazunk addig nem tudunk rendesen elszámolni sem.

Egy másik újságírói kérdésre válaszolva, hogy elégedett-e Pintér Sándor belügyminiszter munkájával, aki az egészségügyért és az oktatásért is felel, az mondta a miniszterelnök, hogy az ő szótárában az a kifejezés, hogy elégedett nem szerepel. Ha ez beköltözne a szótárába, le is tenné a lantot. A kormányfő azt mondta: az elégedetlenség egy alkalmazási feltétel, a kérdés inkább az, hogy valaki jól végzi-e a munkáját, és Pintér Sándor szerinte jól végzi.