A szokásos pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor sikeresnek nevezte az uniós országok vezetőinek megbeszélését, mert mint mondta, a „nagyokkal meg lehetett egyezni" az ukrán állam megsegítéséről.

Az 50 milliárd eurós segélycsomagot nem fegyverekre kapja Ukrajna, hanem arra, hogy az állam ne omoljon össze.

Ha nem lenne a nyugati segítség, az ukránoknak „be kellene zárniuk a boltot”, a gazdaságuk összeomlott, „lélegeztető gépen van", a segítség nélkül csődbe jutna - fogalmazott a kormányfő.

Magyarország nem ad sem fegyvert, sem pénzt arra, hogy Ukrajnába fegyver kerüljön, mi továbbra is a béke pártján vagyunk

- tette hozzá.

A nyugatiak azt gondolják, hogy az idő a mi oldalunkon van, minél tovább tart a háború, javul az ukránok helyzete - mondta Orbán Viktor, aki szerint ennek az ellenkezője igaz: az idő az oroszok oldalán van, minél tovább tart a háború, annál több ember hal meg, az erőviszonyok sem fognak az Ukránok javára változni.

Az veszély fenyegetett a miniszterelnök szerint, hogy a 26 uniós állam megegyezik az Ukrán állam működéséhez szükséges pénzről, ami Magyarországnak jár, azt pedig elveszik és elküldik Ukrajnába.

Úgy kellett tárgyalnom, hogy ezt mindenképpen megakadályozzam

- mondta Orbán Viktor.

A megállapodás alapján ez nem fordulhat elő, de Magyarország is részt vállal az Ukrán államnak szükséges pénzek küldésében, de fegyvert nem küld, és továbbra is érkezik az a pénz, ami nekünk jár.

Az interjúban a kormányfő úgy vélekedett, hogy a magyar baloldal háborúpárti, mindig arról akar megegyezni Brüsszellel, Magyarország hogyan vegyen részt a háborúban.

Azt mondta, hogy egyre erősebb azoknak az országoknak a hangja az Európai Unióban, amelyek erősebb kapcsolatokat ápolnak az Egyesült Államokkal. Összekeverednek a brüsszeli és az amerikai szempontok, és gyakran az az érzése, hogy nem az európai, hanem az amerikai érdeket követik egy-egy döntésnél Brüsszelben.

Kijelentette: egy dolog biztos, akkor lesz béke, ha Brüsszelben változás lesz.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy decemberben kiharcolták a Magyarországnak járó pénzeket, most azt sikerült elérni, hogy a források folyósítása ne álljon meg, és ne küldjék Ukrajnának.

Szerinte nem fair az európai gazdákkal szemben, hogy miközben Brüsszel a termelést egyre költségesebbé tevő szabályokat hoz, olyan országokból enged Európába mezőgazdasági termékeket, ahol ezek a szabályok nem érvényesek.

Nem szabad beengedni az ukrán mezőgazdasági termékeket az európai piacra így, ahogy ez most történik, de a legjobb sehogy sem beengedni - közölte hozzátéve: a miniszterelnökök csúcstalálkozóján nagy vita volt erről, többen ingerülten szólították fel a bizottságot, hogy hagyja ezt abba.

Emlékeztetett, hogy Brüsszelben találkozott tüntető gazdákkal, akik azt kérték: a lengyelek, a szlovákok és a magyarok blokkoljanak, vagyis állítsák meg az ukrán szállítmányokat Európa határánál.