A teljes zenekar és a férfikar is sztrájkolt tegnap este egy órán keresztül a Don Giovanni előadása alatt a Magyar Állami Operaházban – tudta meg az Index az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnökétől. Miután kijöttek, sztrájkfeliratú pólót viseltek. Bárány Balázs Péter hangsúlyozta: nem lenne baj a főigazgatóval, „ha normálisan viselkedik”.

Ókovács Szilveszter főigazgató az előadás előtt összehívta a produkcióban dolgozó munkatársakat, és próbálta meggyőzni őket, hogy ne sztrájkoljanak. Ám ők nem hagyták magukat, így a zenekar több mint egy órával később foglalta el a helyét, addig a zongoramuzsika szólt. Bárány emlékeztette a jelenlévőket, hogy a törvényben szerint a „sztrájkban való részvétel önkéntes, az abban való részvételre, illetve az attól való tartózkodásra senki nem kényszeríthető.”

Az pedig szerinte kényszerítés, ha a főigazgató kiáll a színpadra, és elkezdi a beosztottjainak elmagyarázni, miért nem jó sztrájkolni – fogalmazott Bárány Balázs Péter.

Az Opera munkatársai, a művészei és műszaki dolgozói csak azt akarják, hogy normális munkavégzés és tisztességes bér legyen.

A lap munkatársát a beszélgetés közben a szakszervezeti vezetővel együtt kiküldték az Operaház épületéből arra hivatkozva, hogy minden riportot előre be kell jelenteni a vezetőségnek.

A Don Giovanni sztrájkkal kezdődő előadása előtt a főigazgató a közönséghez is szólt, és amikor kimondta a sztrájk szót, a közönség hangosan tapssal fejezte ki szolidaritását a sztrájkoló munkavállalókkal. Ókovács Szilveszter este a közösségi médiában azt írta, hogy a Don Giovanni előadás rendben megy, és úgy fogalmazott: az első 40 perc a zenekar nélkül zajlott le.

Bárány Balázs úgy véli, Ókovács Szilveszter megtévesztette az embereket, amikor azt állította, hogy a hétfői bértárgyaláson 14,8 százalékos béremelést ajánlott.

 

Amit felkínált, az a júliusi 10 százalékos béremelés volt, nem visszamenőleges hatállyal.

 

Hozzátette, azt is ígérte a főigazgató, hogy ha lefújják a sztrájkot, akkor mindenki 140 ezer forintot kap a SZÉP-kártyájára. Szeptemberben pedig, amikor az Opera 140 éves lesz, akkor újabb 140 ezer forintot kapnak. Ez nem 14,8 százalék, akárhogy is számolom, hanem 5,03 – mondta az ODFSZ elnöke.

Az Opera dolgozói béremelésig tüntetnek. Ma este hat órától a Hunyadi László című előadást játsszák a Magyar Állami Operaházban, kérdés hogyan.

 

Február óta tudható volt, hogy az Operában esedékes a sztrájk, mert a 2024. évre vonatkozó bérmegállapodás, valamint a Kollektív Szerződés megkötésének vonatkozásában a munkáltató nem hajlandó teljesíteni. Erről itt írtunk részletesen >>>