Kedden marad a napos-fátyolfelhős, nyarat idéző időjárás. A délies szelet többfelé élénk, a Dunántúl északi felén erős lökések kísérhetik. Hajnalban 7 és 15 fok közötti minimumokat mérhetünk, majd délután 23-29 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Szerdán sok fátyolfelhő szűrheti a napsütést, napközben a Dunántúlon és az északi tájakon vastagodni kezd a felhőzet. Délután egy hidegfront érinti hazánkat, melynek hatására többfelé megerősödik, a Dunántúlon helyenként viharossá fokozódik az északnyugati szél. Jelentős csapadék azonban nem érkezik, néhol északon fordulhat elő zápor. Nagy hőmérsékleti kontraszt alakulhat ki a nyugati és a keleti tájak között. Délután a Dunántúlon 14-20, a Dunától kelere 21-27 fokra van kilátás.

Csütörtökön a keleti, délkeleti tájak fölött marad a legtöbb felhő, de csapadék nem valószínű. Az északias szél többfelé élénk lesz, helyenként erős lökések kísérik. Hajnalban 7-13 fok várható, a csúcshőmérséklet 20 és 26 fok között alakulhat.

Pénteken sok napsütés ígérkezik, majd a délután második felében észak felől erősen megnövekszik a felhőzet, csapadék azonban nem várható. Az északias szél többfelé élénk lehet. Délután 21-26 fok valószínű – írja az idokep.hu.

Miközben a hőmérséklet a nyarat idézi és a vegetáció fejlődése hetekkel megelőzi a szokásosat, a tavaszi vetésekre az Alföldön rendkívül fontos lenne a csapadék. Ugyanis a talaj felső 20 cm-es rétege ezen a területen kritikusan száraz állapotban van. A talajhőmérséklet már tartósan meghaladja a napraforgó és a kukorica vetéséhez szükséges küszöbértéket, de a magágy előkészítéshez és a vetéshez igen száraz, poros a talaj az Alföldön. Az előttünk álló héten száraz, meleg időre van kilátás, ami tovább szárítja a talajt - olvasható a met.hu oldalán.