Orbán Viktor miniszterelnök az év végi nemzetközi sajtótájékoztatóját csütörtök délelőtt 10 órakor tartja a Karmelita kolostorban.

Orbán Viktor hagyományos évzáró sajtótájékoztatója több okból is különleges esemény. Egyrészt azért, mert az év közben megszokott, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő által tartott Kormányinfóktól eltérően itt közvetlenül a kormányfőnek tehetik fel kérdéseiket az egyes sajtóorgánumok képviselői, több órán keresztül.

Másrészt pedig azért, mert a kérdések előtt a miniszterelnök beszédet is tart, amelyben kitér az elmúlt év legfontosabb eseményeire, és számba veszi a magyar kormány következő évre vonatkozó terveit és elképzeléseit.

Az Index híradása szerint az évzáró Kormányinfón minden bizonnyal szóba kerülnek olyan fontos és aktuális témák, mint az orosz–ukrán háború, Ukrajna uniós csatlakozásának kérdése és Orbán Viktor „kávéja”, vagy Magyarország viszonya Brüsszellel. Számíthatunk rá, hogy szó lesz az akkumulátorgyárakról, a magyar külkapcsolatokról – köztük a gazdasági kapcsolatokról Kínával – továbbá az infláció mértékének jövő évi prognózisáról.

Még jövőre is maratont futtat velünk Brüsszel

Félig tele a pohár a magyar kormány és az Európai Bizottság csatározásában, miután 10 milliárd euró zöld utat kapott a Brüsszel-Budapest tengelyen. A friss pénz kell a gazdaságnak, mint egy falat kenyér, de korai hátradőlni, ugyanis bőven vannak még vitás ügyek, ilyen például a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványoké. Kronológiai sorrendben felidéztük, honnan hová jutottunk a diplomáciai adok-kapok eredményeként. Bővebben --->