Kétségtelen, van logika abban, amit Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter elmondott a Századvég Konjunktúra Zrt. Vidék Konferenciáján. A tárcavezető egy megújuló hazai területpolitikáról beszélt, amit legkésőbb a 2026-os országgyűlési választásokig bevezetne az Orbán-kormány. Ennek lényege, hogy lebontsák a közigazgatási határokat a fejlesztési programok előtt. Elismerte azt is, hogy például a Modern Városok Programnak sem sikerült összehangolnia az érintett várost a környező településekkel. De jó példa a főváros is, Pest vármegye mindössze csak a budapesti gazdasági fejlődés harmadát képes produkálni.

Az új területfejlesztési koncepció térhasználat alapú megközelítéssel élne, a fókuszban pedig a kis- és középvárosok, valamint a „funkcionálisan összetartozó térségek” lennének, kiegészítve a „nemzeti területi minimum elvével”, ami azt jelenti, hogy a határon túli magyar települések is részesülnének a forrásokból.

Navracsics Tibor megalkotna egy

területfejlesztési alapot,

ami szolidaritásihozzájárulás-alapon biztosítaná a finanszírozási hátteret. Elárulta, kemény tárgyalásokat folytat erről Varga Mihály pénzügyminiszterrel.

A tárcavezető szerint az így kiszámítható váló koncentrált pénzügyi alapot aztán egy új területfejlesztési intézményrendszer, egészen pontosan

a területfejlesztési szolgálat

osztaná szét a kormányhivatalok menedzselése mellett, mindezt a Területfejlesztési Minisztérium alá vonva.

Előadásában beszélt egy kísérleti programról is, ami a nagytérségi összekapcsolódást segíti majd. Ez nemcsak Dél-Dunántúlt, hanem a határ másik oldalán lévő Karponca, Eszék és Varasd településeket is magában foglalja. Ennek eredményeit várja a kormányzat, amit aztán beépít a programjába.

De funkcionális várostérségekben is gondolkodnak, ami a források tekintetében együtt gondolkodik a középváros és a falu fejlesztésében. Közigazgatási határokon átívelő fejlesztési térségeket is létrehoznának, mint például Nagykanizsa és Somogy vármegye összekapcsolása.

Végső cél egy megújuló területfejlesztési törvény megalkotása – tudtuk meg Navracsics Tibortól.

Kormányzati figyelmeztetés: ha Magyarország bedugul, nem viszi el senki az akkumulátorokat

Nagy Márton butaságnak nevezte, hogy külföldi cégek szállítják el az itthon megtermelt termékeket, miközben kétmillió négyzetméter raktár terület van Magyarországon.